,
Malatya
Açık
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Malatya Kalite Haber 3.Sayfa ALMANYA KAYISIYI İMHA ETTİ!

ALMANYA KAYISIYI İMHA ETTİ!

Image

Malatya Ticaret Borsası, Malatya Valiliği ve Tarım İl Müdürlüğü müşterek çalışmalar yaparak yanlış ilaçlama ve kükürt artıklarına karşı üreticiyi bilinçlendirmeye çalışırken, Almanya’nın son zamanlarda Türkiye’den gelen kayısıları imha ettiği haberi geldi. Ticaret Odası Başkanı Ramazan Özcan, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, “Yanlış ilaçlama ve kükürt artıkları kayısı tehlikeye sokuyor. Böyle giderse ihracatta büyük sıkıntılar yaşarız. Bundan dolayı üreticinin daha dikkatli olması lazım. Üreticiyi bilinçlendirmek için çalışmalarımız sürüyor” demişti.

Malatya’da bu gelişmeler ve çalışmalar yapılırken Almanya’nın Türkiye’den aldığı kayısı parçacıklarında yapılan analizlerde Aflatoksin ve Okratoksin A maddelerine rastlandığı ve ürünleri imha ettiği öğrenildi. Yetkililer, bu toksik maddelerin insan sağlığı açısından ciddi tehdit oluşturduğunu belirtti. Almanya’daki laboratuvar analizlerine göre, kayısı parçacıklarında izin verilen maksimum Aflatoksin miktarının 3 katı, Okratoksin A miktarının ise 3,5 katı fazla olduğu belirlendi. Bu nedenle ürünler 'tehlikeli' koduyla alıkonuldu.

Image

Okratoksin A Nedir?

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıklamasına göre Okratoksin A, bazı küf türleri tarafından üretilen toksik bir mikotoksin olarak biliniyor. İnsan sağlığına ciddi zararları olan bu madde, bağışıklık sistemini baskılayıcı etki gösterebilir, böbreklerde fonksiyonel ve yapısal bozukluklara yol açabilir ve kanser oluşumuna neden olabilir. Sinir sistemini olumsuz etkileyen bu toksin, gıda güvenliği açısından büyük bir risk teşkil ediyor. Bu zehirli madde, bağışıklığı baskılayıcılık, böbreklerde fonksiyonel ve yapısal bozukluklar, kanser oluşumu, sinir sistemini bozma gibi insan sağlığı için son derece ciddi yan etkilere sahip bir mikotoksin.

Öte yandan son bir haftada Türkiye’den Avrupa’ya gönderilen 13 ürün ‘zehir’ ve ‘kansorejen’ madde tespiti gerekçesiyle ya iade edildi ya da geri çekilip imha edildiği öğrenildi. Bunların arasında incir, ceviz gibi demirbaş ürünler gelirken kayısı ise en ön sıralarda yer aldı.

Image
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *