Arapgir’e bağlı Suceyin Mahallesi sınırlarında bulunan ve 2 bin yıllık tarihi ile göz kamaştıran Taş Köprü, restorasyon bahanesi ile yok edildi. Anadolu’nun en eski taş köprülerinden biri olduğu belirtilen 13 metre yüksekliğindeki Roma dönemine ait 2 bin yıllık Taş Köprü de bir süre önce başlatılan restorasyon çalışmalarının bitimi ile yerini beton köprüye bıraktı.

Tam bir yıldır, köprülerin tekrar eski hale getirilmesi için hukuki mücadele veren Arapgirliler davalarından vaz geçmiyor. Arapgir ilçe merkezine 30 kilometre mesafede bulunan köprünün son halini görenler “Yazık etmişler” demekten kendilerini alamıyorlar. Köprü restorasyonun doğru yapılması için çok uğraştıklarını ama yetkililere karşı başarılı olamadıklarını söyleyen Arapgir Kültür Derneği Başkanı Turgay Akşahin davasından vaz geçmeyecek gibi.

Her platformda, “Köprümüz istiyoruz” diye haykıran Başkan Akşahin bu kez İstanbul’un yolunu tuttu. Yenikapı Fuar alanında gerçekleştirilen Malatya Günlerinde stant açan Akşahin, broşür dağıtarak halktan yardım istiyor. Vatandaşların köprü için yetkililere mesaj atmalarını ve seslerini duyurmakta yardımcı olmalarını isteyen Dernek başkanı, en çok da Malatya Valisi, Malatya Belediye Başkanını suçlu buluyor.
Dağıtılan broşürlerde köprünün tarihçesini, yaptıkları mücadeleyi ve yeni resim ile eski resimleri paylaşan Turgay Akşahin, “Tarih konusunda herkes vurdumduymaz olmuş. Geçenlerde bir yerde Milletvekili Bülent Tüfenkçi ile karşılaştık. Derdimizi anlatmak istedik ( Ayaküstü bunumu anlatacaksın?) diyerek azar işittik. Ben 40 yıllık Sivil Toplum Örgütündeyim, neyin nerede kiminle konuşulacağının da iyi bilirim. Kime gitsek kapıları kapatıyorlar. Ama biz davamızdan vaz geçmeyeceğiz. Bir yıldır devam eden davada geçen hafta nihayet bilirkişi atandı. Biz hocalar ile konuşuyoruz, köprünün kurtuluşunun olduğunu söylüyorlar” dedi.

Zamanında Arapgir Belediyesinin de kendi yanlarında olmadığını vurgulayan Başkan, “ Ama şimdi pişmanlar. Köprünün yeni halini görünce çok üzüldüler. Her yıl 50 yâda 60 bin insan köprüyü gelmeye geliyordu. Bir nevi turizm oluyordu. Şimdi ne gelen ne giden var. Köprüyü restorasyon bahanesi ile yok ama sunum sayfalarında, internetlerde eski görüntülerini paylaşıyorlar. Bakıyoruz Kültür Bakanlığı sayfasında halen eski resimler mecvut ” diyerek sözlerini sürdürdü. Köprüyü bölge olarak bağlı oldukları Sivas Tabiatlar Kurulunun bu hale getirdiğini de belirten Başkan sözlerine şöyle devam etti:

“Alınan yanlış karardan dönülmesi için çalınmayan kapı bırakmadık, ama nafile. Hatta Sivas’taki yetkililer hakkında suç duyurunda bulunduk sonuç yine aynı. Çünkü bu ülkede tarih önemsenmiyor. Takipsizlik kararı verildi. Ama biz bu işin peşini bırakmayacağız, köprüyü eski haline getirene kadar mücadeleye devam edeceğiz”
Arapgir Standına uğrayıp bir süre başkan ile sohbet eden Malatyalı türkücü Mehmet Balaman ve ünlü radyocu DJ İmparator’da, köprünün eski ve yeni halini görünce şaşkına döndüler.

Sanat Tarihçisi ve Kültür ve Turizm Eski İl Müdürü Levent İskenderoğlu, restore edilen köprü hakkında daha önceki konuşmalarında, "Bir Sanat Tarihçisi olarak söylüyorum; Suceyn Köprüsü artık yok. Yapının; Kişiliği, kimliği, malzemesi, işçiliği, tarihi dönem özellikleri, yapının ruhu, neresinden tutsanız bu bir yok etme eylemidir. " demişti.

