,
Malatya
Açık
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Malatya Kalite Haber Diğer Haberler SADIKOĞLU YİNE "MÜCBİR SEBEP"DEDİ

SADIKOĞLU YİNE "MÜCBİR SEBEP"DEDİ

Image

Oğuzhan Ata Sadıkoğlu TRT 1 Radyosunda: "2025’e Umutla Giriyoruz, Ancak Destek Şart"

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, TRT 1 Radyo’da yayınlanan "Ekonomi Günlüğü" programına katılarak, Malatya’nın deprem sonrası durumu, ekonomik zorluklar ve geleceğe yönelik beklentileri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Deprem Sonrası Malatya’da Hasar ve Göç

6 Şubat depremlerinin Malatya’da büyük yıkıma yol açtığını belirten Sadıkoğlu, şehirdeki hasarın boyutunu şu rakamlarla özetledi:

35.680 bina ağır hasar aldı.

27.500 iş yeri kullanılamaz hale geldi.

133.000 bağımsız konut ihtiyacı oluştu.

Bugüne kadar yalnızca 19.751 konutun teslim edildiğini, ancak hiçbir iş yerinin teslim edilmediğini vurgulayan Sadıkoğlu, şehirde hâlâ 100.000 kişinin konteynerlerde yaşadığını ve yaklaşık 3.500 esnafın konteynerlerde iş yapmaya çalıştığını belirtti. Ayrıca, nüfus kaybına dikkat çeken Sadıkoğlu, resmi rakamlara göre Malatya’dan 102.621 kişinin göç ettiğini, ancak bu sayının 200.000’e yaklaştığını tahmin ettiklerini söyledi.

Ekonomik Zorluklar: İhracat ve İstihdam Düşüşte

Malatya ekonomisinin depremden ciddi şekilde etkilendiğini ifade eden Sadıkoğlu, 2023 yılında ihracatın %13 oranında düşerek 455 milyon dolardan 392 milyon dolara gerilediğini aktardı. İstihdam konusunda da büyük kayıplar yaşandığını belirten Sadıkoğlu şu rakamları paylaştı:

Deprem öncesinde özel sektörde çalışan sayısı 124.088’di, bu rakam 62.685’e düştü.

Organize Sanayi Bölgesi’ndeki çalışan sayısı ise 42.000’den 30.000’e geriledi.

Üretimin devam edebilmesi için acil iş gücüne ihtiyaç duyulduğunu belirten Sadıkoğlu, şehirde ulaşım ve hammadde sorunlarının da üretim kapasitesini olumsuz etkilediğini söyledi.

Image

Mücbir Sebep Süresinin Uzatılması Çağrısı

Deprem bölgelerinde faaliyet gösteren işletmelere sağlanan vergi ve SGK muafiyetlerinin süresinin yetersiz kaldığını belirten Sadıkoğlu, bu sürenin 2025 yılına kadar uzatılmasının hayati bir ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Sadıkoğlu, "Vergi vermek istemiyoruz demiyoruz, ancak iş yerleri ve konutlar teslim edilmeden önce işletmelerin yüklerini azaltacak düzenlemelere ihtiyaç var" dedi.

Krediye Erişim ve Finansman Sorunları

Sadıkoğlu, Malatya ekonomisinin toparlanmasındaki en büyük engellerden birinin yüksek faiz oranları olduğunu ifade etti. Ticari kredi faizlerinin %50’nin üzerinde olduğunu ve bu maliyetlerin işletmeler için büyük bir yük oluşturduğunu söyledi. Çözüm önerisi olarak ise faizsiz kredi ve özel teşviklerin uygulanmasını önerdi.

"2025’e Umutla Giriyoruz"

Tüm zorluklara rağmen Malatya’nın geleceğine dair umutlu olduğunu belirten Sadıkoğlu, şehrin toparlanması için hükümetten daha kapsamlı destek beklediklerini vurguladı. Sadıkoğlu, “Şehrimiz toparlanırsa göç eden vatandaşlarımız geri dönecektir. Ancak bu süreçte destek şart” diyerek, 2025’te ekonomik istikrar, faiz oranlarının düşmesi ve deprem bölgelerine özel finansman politikalarının uygulanması temennisinde bulundu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *