
Malatya'da inşaşatlar yapılıp binalar yükselmeye, rezerv alanlarında çalışmalar hızlanmaya başlarken yapılan hatalar yüzünden vatandaşlarında huzuru kaçmaya devam ediyor. Doğaniehir, Darende TOKİ karraları ile karışırken bu kezde İkizce'den sesler yükselmeye başladı. İkizceli köylüler bir araya gelerek seselerini yükseltip, avukatlar açıklama yaparak hakların gasp edildiğini açıkladılar. Depremden sonra oluşturulan yeni yerleşim yeri İkizce’de bölge sakinleri dert yandı. 68 tane parsele bir gece el konulduğunu iddia eden mahalle sakinleri, “Buna kısaca gasp denir” dediler.
Kamulaştırma konusunda sıkıntı yaşadıklarını iddia eden bölge sakinleri adına konuşan Avukat Muharrem Gemici, “Bizler Malatya’nın Yeşilyurt ilçesi İkizce bölgesi sakinleriyiz. Bu kapsamda deprem sonrası ciddi anlamda mağdur edildik bu süreçte devletimiz bölgeyi iskân alanı olarak ilan etti. Yörede yaşayan insanlar da depremden dolayı da çok ciddi mağduriyet yaşadılar bölge her şeyden önce tarım alanıydı ki zemin konusunda ciddi bir etüt araştırması yapılmadan maalesef bölgede konut alanı planlandı” diyerek haklarının ihlal edildiğini açıkladı. Bölgede yaşayan vatandaşların artık ne tarım ne de hayvancılık yapamadıkların söyleyen Gemici, sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye’mizde ciddi anlamda sarsıntı geçiren en fazla depremi hissettiğimiz bölgelerimizden biri ki İkizce’nin muhitti de tamamıyla deprem üreten merkezlerden biri, biz buranın korunmasını istedik, burası tarım alanıydı özellikle bu kapsamda kalması gerekiyordu çünkü geçmişe yönelik bir deneyimimiz vardı Bostanbaşı yöremiz tarım arazisi olduğu için depremde tamamıyla yıkılmış vaziyette. Bölgeye şimdiye kadar imar girmemiş, bekliyordu hep tarım arazisiydi. Konut alanı orada planlanınca tabi ilk etapta karşı çıktık buranın olmayacağını söyledik süreçte ama muhatap bulamadık ve şu aşamaya kadar yaklaşık bir 10 bin adet konut planlanmış durumda. Derken geçen perşembe günü itibariyle bu kez acele kamulaştırma fırsat diyemiyoruz kamulaştırma diyemiyoruz kamulaştırmasız el atma usulüyle karşı karşıya kaldık ve bir gecede insanımız mağdur edildi. Yaklaşık 68 tane parsele, özel mülkiyet bunlar tapulu arazilerimiz, tarım arazilerimize hep bir gecede maalesef el konuldu ve bu aşamada herhangi bir işlem yapılamıyor”

Malatya Yeşilyurt ilçesine bağlı İkizce (Haçova) Mahallesinde “Re’sen Kamulaştırmasız El Koyma Suretiyle Tescil” işlemi mesajı, mahalle sakinlerinin tepkisine neden oldu. Mahalle Muhtarı Mehmet Tanrıverdi, "Tepki göstermemize rağmen depremden sonra meralarımıza el konuldu, daha sonra hazinelere derken gelir kaynaklarımızdan her şeyden olduk. Gelen yazıda (adınıza kayıtlı taşınmaz üzerinde Yeşilyurt Tapu Müdürlüğü’nde 4153 sıra no ile Re’sen Kamulaştırmasız El Koyma Suretiyle Tescil işlemi yapılmaktadır) mesajı iletildi. Mahalle sakinlerinden bazıları kendilerine mesaj bile gelmediğini, e-devlet tapu sisteminde tapu kayıtlarının silindiğini belirttiler. Böyle bir şey olamaz. Böyle gasp olamaz” sözleriyle tepkilerini dile getirdi.
İkizce Mahallesi’nde evi bulunan önceki dönem CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, yapılanın hukuksuz olduğunu ifade ederek éHaçova’da gerçekten talan var. Yaklaşık iki yıldır, depremden sonra köyümüz tamamen talan edilmiş durumda. Daha önce meralar, hazine arazileri elimizden alındı. TOKİ konutları yapıldı. Buna ses çıkarmamızın tek sebebi şuydu; depremin yaraları bir an önce sarılsın diye. Ama artık geldiler, kendi tapulu, yüzyıllardır üzerinde tarım yaptığımız, daha sonraki yıllarda ticaret merkezleri oluşturduğumuz, yaşam merkezleri oluşturduğumuz yerleri bir mesajla elimizden almaya kalktılar. Tabi artık bıçağın kemiğe dayandığı noktadır. Biz hazine arazilerimizi vermişiz, meralarımızı vermişiz. Bu köy olarak İkizceliler olarak üzerimize düşen her şeyi yapmışız, bütün fedakârlığı göstermişiz. Buna rağmen gelip birkaç dönüm tapu arazimizi elimizden almaya kalkarlarsa elbette buna müsaade etmeyeceğiz, izin vermeyeceğiz. Değerli dostlar, yine Cumhurbaşkanımız şunu söyledi 'Ev yuvadır' diyor. Madem yuva ise o evleri, yuvalarımızı niye başımıza yıkıyorsunuz? Bir tane müteahhit şunu söylüyor; 'Burayı boşalt, burayı biz aldık, yapacağız' diyor. Ya, benim malım satılık değil! Haçovalılar diyor ki; 'Ben buradaki arazimi, buradaki evimi, buradaki iş yerimi ne zaman satılığa çıkardım da geldin, sen satın aldın da paramı verdin de burada inşaata başladın? Benim malım satılık değil!' diyor. 'Bunu hukuksuz olarak da elimden alamazsın' diyor. O yuvaları da başımıza yıkmayın diyoruz.”

İkizce nüfusuna kayıtlı Avukat Muharrem Gemici, yörede olağanüstü hâl durumunun devam ettiğini belirterek; “Şimdi 6 Şubat 2023 depreminden sonra ülke olarak ciddi anlamda sarsıldık. Sürecin hemen akabinde İkizce yöremiz, yöremizde konut inşası başladı; 126 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi çerçevesinde. Tabi mağduriyetleri çok iyi biliyorduk. Köylümüzde bu anlamda üzerine düşen desteği yerine getirdi. Ancak gelinen aşamada, bu 126 sayılı Cumhurbaşkanının Kararnamesinin kanunlaştırılmasıyla bir olağanüstü hal durumu, hali hazırda yöremizde devam ettirilmekte" diye konuşarak durumu özetledi.