
Malatyalı çiftçilerin temsilcileri olan 9 Oda Başkanı, üreticilerin zor durumda olduklarını belirterek seslerini duyurmak için Ankara’ya meclise gittiler. Mecliste sırayla Ak Parti Milletvekili Bülent Tüfenkçi, İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak ve MHP Milletvekili Mehmet Fendoğlu ile görüşen Başkanlar ardından ortak bir bildirge yayınladılar. Oda Başkanları bildirgede, “Üreticinin 300 bin TL’lik borç faizler sonunda 1 milyon TL oldu” derlerken MHP Milletvekilinden de muhalefet temsilcisi gibi bir açıklama geldi.
Malatya’nın Battalgazi, Akçadağ, Darende, Hekimhan, Arapgir, Pütürge, Doğanşehir, Arguvan ve Yazıhan ilçelerinin Ziraat Odası başkanları ortak bir bildiri imzalayarak, yetkililere duyuruda bulundular. Başkanlar, Malatya’da çiftçilerin taleplerini sıralarken vekiller ile görüşerek sorunlara çare aradılar. Bülent Tüfenkçi ve İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak yaptıkları açıklamada her daim üreticinin yanında olduklarını ve olmaya devam edeceklerini söylerken MHP Malatya Milletvekili Fendoğlu da üreticilerin istek ve sorunlarına katıldığını belirterek yanlarında olacağını ifade etti.

Kayısının Malatya ekonomisinin bel kemiği olduğunu ve kayısı üreticilerinin sorunlarının mutlaka çözüme kavuşturulması gerektiğini belirten Mehmet Fendoğlu açıklamasında, “Kuru kayısı Malatya ekonomisinin bel kemiğidir. Üretici emeği karşılığını alması için fiyat politikalarının hemen gözden geçirilmesi gerekmektedir. Baraj ve sulama projelerinin hızlandırılması için konunun yakın takipçisi olacağız. Ayrıca şeker pancarı üreticilerinin yüksek faiz yükü altında ezilmemesi gerekli görüşmeleri ivedilikle yapacağız ve çiftçilerin lehine karar alınması anlamında zorlayıcı olacağız. Tarım desteklerinin artması ve üreticilerimizin sigorta kapsamlarının genişletilmesi içinde getirilen önerilerin de takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı. Bir nevi Oda Başkanlarının yayınladıkları bildirge maddelerini bir bir sıralayan MHP Milletvekili sanki muhalefettin sesi gibi davranmış olsa da bu davranışı tarafından takdir topladı. 9 İlçe Ziraat Odası başkanlarının paylaştığı metinde yer alan talepler ise şöyle:
1.Kuru kayısının her yıl TMO tarafından taban fiyat açıklanarak alımların yapılması ve üreticimiz için yapılan lisanslı depoların Ticaret Borsası baskısı olmadan üreticimizin hizmetine sunulması… Ticaret Borsası tarafından yapılan ekspertizin Tarım İl Müdürlüğü tarafından yapılarak tartı kantarlarının Büyükşehir Belediyesine devredilmesi lisanslı deponun Ticaret Borsasına ait olmadığının çiftçimize duyurulması gerekmektedir. Aksi halde bu depolar boş kalacaktır.

2.İlimizde yapımı ve projeleri devam eden baraj ve göletlerin ödeneklerinin ayrılarak hızlandırılması yapılan tesislerin kapalı sistem olarak yapılması… Su kullanımında yüzde 60 tasarruf sağlayacaktır. Sulama Birlikleri suyun ücretini belirlerken cazibesiyle akan sulara 4 yıldır her yıl yüzde 100 zam yapıyor. 1 dekar alana 1200 metreküp su gerekirken 600 metreküpe kota koyarak tekrar fiyatları cezalı gösterip yüzde 300 zam yapmalarının önlenmesi için kotanın ihtiyaç olan 1200 metreküpten sonra uygulanmasının sağlanması gerekmektedir. Bu şekilde üretici dekara 1000 TL su parası ödemektedir. Bu da üretimden vazgeçmeye sebep olmaktadır.
3.Şeker pancarı üretimi yapan çiftçilerimizin Şeker A.Ş’ye olan borçları deprem sebebiyle ertelenmiş ancak yüzde 50 faiz işletilerek 2 yılda ödenemez hale getirmiştir. Örnek olarak Abdullah Bahsi isimli gurup başkanının gurubunda Bedir Duran isimli çiftçinin 377.000 TL borcu var iken şimdi 1.030.000 TL istenmektedir. Bu duruma acil çözüm bulunmalıdır.

4.İlimizde süt üreticileri mağdur durumdadır. Süt konseyi 18 TL fiyat açıklarken ilimizde 12 TL’ye çiğ süt satılmaktadır. Derhal soğuk zincirin oluşturularak Sütaş’ın Bingöl'de yaptığı tesise Malatya sütü ulaştırılmalı ve süt konseyinin açıkladığı fiyattan satılmalıdır.
5. Malatya Büyükşehir Belediyesi Tarım Hizmetleri Dairesi Başkanlığının bütçesi artırılarak üreticimize tohum, fide, fidan makine ekipman desteği sağlanmalıdır. Yapılacak bir hibe projesiyle tüm çiftçilerin kullanabileceği makine ekipman parkları Malatya Ziraat Odaları tarafından tamir ve bakımları yapılarak üreticimizin hizmetine sunabiliriz.
6.Tarsim sigortasının kapsamı genişletilerek devlet desteğinin artırılması gerekmektedir. Bankalar ve tarım krediler çiftçiye zorla poliçe yaptırarak üreticimizi zor durumda bırakıyor. Üreticimiz icralık duruma düşebiliyor.
7. Arazi toplulaştırılması yapılan sulu alanlarda her tarlanın yolu açılmış ancak bu arazi yollarının bakım onarımını ne karayolları ne de belediyeler üstlenmiyor. Yolların DSİ’ye ait olduğu söyleniyor. Ancak DSİ’nin böyle bir çalışması olmadığından üretici ürününü tarladan çıkarırken çok zorluk yaşıyor. Pancar, slaj yonca balyaları gibi ürünlerde ağır tonajlı araçlar bozulan yollardan geçemiyor. Üretici zorunlu olarak karayollarını kullanıyor ve kazalara sebebi.
