,
Malatya
Açık
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Malatya Kalite Haber Ekonomi SİZE KİRA YARDIMI YOK

SİZE KİRA YARDIMI YOK

BAKAN MURAT KURUM, BAŞKA BAKANLIK RESMİ İNTERNET SİTESİ BAŞKA KONUŞUYOR. “ VATANDAŞ YAPILAN EVLERİNE GEÇENE KAFDAR KİRA YARDIMI YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ” DİYE AÇIKLAMA YAPAN BAKAN MURAT KURUM’UN SÖZLERİ YANLIŞ ANLAŞILIYOR. TÜN SORULARIN CEVABI İÇİN EN DOĞRU ADRES BAKANLIĞIN RESMİ SİTESİ.

KENAN KAYA ( ÖZEL HABER)

Malatya’da depremzedeler sorularına cevap alamıyor, muhatap bulamamaktan yakınıyorlar. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un Malatya’ya gelmesini fırsat bilip, bizzat en yetkili kişiye soru yöneltenlerde net cevap alamadılar. Vatandaşın sorusuna, “Depremzede evine geçene kadar kira yardımı almaya devam edecek” cevabını veren Bakan’ın sözleri de yanlış anlaşıldı.

Aslında kafaları meşgul eden yâda sorulan ama cevap alınamayan tüm soruların tek bir adresi var. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı resmi internet sitesi. Burada depremzedelerin kafalarını meşgul eden bütün sorular açıklanıyor. Yerinde dönüşümden faydalanmak isteyen her vatandaşın, kira yardımı kesiliyor. Devlet ile işbirliği yapıp inşaatlarını bekleyenlerin destekleri devam edecek. Malatyalı deprem sonrası kendisini toparlamaya çalışırken darbe üstüne darbe yemeye devam ediyor. Şehirdeki yapılanma tüm hızı ile devam ederken, mekânlarını terk etmeyip haklarını mahkeme yolu ile arayan depremzedelere gelen kötü haberden sonra bu kez de yerinde dönüşümden yana olan vatandaşlara üzücü haber geldi.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı web sitesinde yer alan açıklamalara göre, artık bu kesim kira desteği alamayacak. Malatya gezisinde açıklama yapan Bakan Kurum ise, “Vatandaş evlerine geçene kadar kira yardımı vermeye devam edeceğiz” sözleri ile kafaları karıştırdı. Bu açıklamayı anlamayan vatandaşlar kira yardımı almanın yollarını aramaya başladılar.

Malatya Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü web sitesinde, depremde konut/ işyerleri ağır hasar sonucu yıkılan yâda deprem anında yıkılan vatandaşlar, yerinde dönüşümü tercih etmeleri ve başvuruların kabulü halinde kira yardımının kesileceği açıklanıyor. Sitede kafalara takılan “Yıkılan birçok evim var hepsinden faydalanabilir miyim? Kiracıyım kira yardımı alabiliriyim? Mal sahibiyim yerinde dönüşüme başvurdum destek alabilir miyim? Hibe alabiliriyim ne kadar?” gibi birçok sorunun cevabını bulmakta mümkün.

Site de 1 dakikalık bir videoda vatandaşa 7 maddede deprem bölgesinde kentsel dönüşümün nasıl olacağını izah ediyor. Buna göre, devlet istemesi durumunda tüm taşınmazlara hazine adına el koyuyor. Kentsel Dönüşüm Başkanlığı inşaatları yaparak hak sahiplerine devretme yollarını arıyor. Hak sahibi yapılan konut/ işyerini istememesi durumunda güncel bedelle ödemesini alıyor. Açıklamaya göre deprem bölgesinde ağır hasar yâda yıkılan binaların devre kadar hak sahibi devlet adına hazine oluyor. Yerinde dönüşüm projesinde katkılar ise söyle;

 Konut bağımsız birimler için 750.000 TL hibe ve işyerleri için 400.000 TL hibe desteği,

Konut bağımsız birimler için 750.000 TL kredi ve işyerleri için 400.000 TL kredi desteği, (2 yıl ödemesiz 96 ay vade, 10 yıl),

Ahırlı konut için 1 milyon TL kredi desteği,

Birden fazla konut veya işyeri olan hak sahipleri için 3 bağımsız birime kadar kredi destekleri,

Proje ve ruhsat işlemleri için her konut veya dükkân başına ayrıca 40.000 TL hibe desteği sağlanmaktadır.

7 MADDEDE DEPREM BÖLGESİNDE KENTSEL DÖNÜŞÜM

  1. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı süreci yürütür.
  2. Başkanlık dönüşüm alanlarında, plan, proje, ruhsat ve izin işlemlerini hızlandır.
  3. Sürecin tek elden yürütülebilmesi için tüm taşınmazlar geçici olarak hazine adına tescil edilip devlet emanetine alınır.
  4. Devlet güvencesinde inşaatlar hazırlanır.
  5. Yeni yapının inşaat ruhsatı Hazine adına çıkartılır.
  6. Hak sahiplerine bağımsız bölümlerin devri yapılıncaya kadar irtifakı ve kat mülkiyeti hazine adına korunur.
  7. İnşaat bitince isteyen hak sahiplerine konu/iş yeri verilir. İstemeyene taşınmasın güncellenmiş bedeli ödenir. Konut/ işyeri almak isteyen hak sahiplerine taşınmazların güncel bedelleri indirimli yapım maliyetlerinden düşülerek sözleşme ile teslim süreci tamamlanır.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *