,
Malatya
Açık
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Malatya Kalite Haber Genel "İTHAL KAYISI MALATYA ÜRÜNÜNE KARIŞIYOR" İDDİASI ORTALIK KARIŞTIRDI

"İTHAL KAYISI MALATYA ÜRÜNÜNE KARIŞIYOR" İDDİASI ORTALIK KARIŞTIRDI

MALATYA TİCARET VE SANAYİ ODASI BAŞKANI SADIKOĞLU “ÖZBEK YÂDA İRAN KAYISININ MALATYA KAYISINA KARIŞTIRILMASINA ASLA MÜSAADE ETMEYİZ. 50 BİN TON KAYISI NEREDE?”

Malatya’da işler iyice karıştı. Oda Başkanının “Don olayı oldu ama ihracat etkilenmeyecek. Elimizde 50 bin ton kayısı var” açıklamasına Malatya Ziraat Odaları Malatya Koordinasyon Başkanı Yunus Kılıç tarafından sert tepki gelmişti. Malatya’da 50 bin ton kayısının bulunmadığını belirten Başkan Ticaret Borsasına gönderme yaparak, “Birileri çıkar sağlayacak rant elde edecek diye biz yalan konuşmayız, yalan konuşmak bize yakışmaz. Yoksa sokağa çıktığımızda yüzümüze tükürürler. Kim istiyorsa gelsin görsün. Malatya’da kayısı bitti. Kayısı değil buğday ve arpa dışında hiçbir ürünümüz kalmadı. Malatya’da 50 bin ton kayısının olduğu açıklanıyor. Yok böyle bir şey, olsa olsa 20 bin ton ancak vardır. Aldığımız duyumlara göre Özbek kayısısını getirip karıştıracaklar. Buna müsaade etmeyiz” açıklaması yaptı.

BAKAN “50 TON KAYISI VAR” DEDİ

Bu açıklamanın ardından don felaketinin açtığı yaraları yerinde görmek için Malatya’ya gelen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’da benzer bir açıklama yaparak, “Malatya depolarında 50 bin ton kuru kayısı bulunmakta” ifadelerini kullandı. Günlerdir gündemde tuttuğumuz ve Malatya kamuoyunda sıkça konuşulan bu tartışmaya sonunda Malatya Ticaret ev Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Sadıkoğlu’da dahil oldu. Malatya’da yayın yapan bir televizyon programında konuşan Sadıkoğlu, “Malatya’da 50 bin ton kayısı yok.

İhracat ile uğraşan firmaların ellerinde kayısı mevcut. Tahminimize göre 10-12 bin ton da çiftçinin elinde olabilir. Toplamda ise 20 ila 30 bin ton arası bir ürün söz konusu. 50 bin ton açıklaması gerçeği yansıtmıyor” yiyerek 50 bin ton açıklamasını yalanladı.

Sahadaki veriler ile söylenenlerin örtüşmediğini belirten Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “Asıl konuşmamız gereken, önümüzdeki en az 2 yıl boyunca kayısı olmayacağı gerçeği. Üretici sıfır çekecek, bu daha büyük bir kriz. Bu yıl var olan sınırlı miktardaki ürünle ihracat yapmak da zor. Varsayalım ki 50 bin ton var. Zaten geçmişte 9 bin ton iç pazarda tüketilmiş. Bu yıl bu rakam daha da artabilir. Geriye kalan ürün ihracata yetmeyecek. Malatya kayısısı, dünya pazarında raflarda azalırsa bu açığı İran, Özbekistan gibi ülkeler kolaylıkla doldurabilir” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“İran ve Özbekistan gibi ülkeler, eğer damak tadına uygun, rekabetçi fiyatta ürün sunarsa, Malatya kayısısı uluslararası pazarda tutunmakta zorlanabilir. Bu da bizim için ciddi bir tehdit.  İhracata göndereceğiz ürününüz yok. Buradaki en büyük tehlikelerden biri bu ürünün alternatif üreticileri. İran’da var, Özbekistan’da var. Bu ürün oralardan temin edilir, ağız tadına uyar, fiyatta oturtulursa Malatya kayısısı satış problemiyle karşı karşıya kalır.” Tüm bu açıklamalar ve konuşmalara rağmen Malatya Ticaret Borsası cephesinden ise hiçbir açıklama gelmiyor.

ÖZBEK KAYISISI TARTIŞMASI BÜYÜYOR

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı basın departmanından edindiğimiz bilgilere göre bir toplantı yapıldığı ve Malatya kayısının içerisine Özbek veya İran kayıslarının karıştırılarak pazara sunulmasına kesinlikle mücade edilmeyecek. Başkan Sadıkoğlu bu konuda kesin kararlı duruken, "Günü kurtarmak bize birşey getirmez. Bu tür davranışlar Malatya kayısının duruşunu, kalitesini bozar ve uzun vade de ciddi zararlar verir. Ürünümüz ne kadar ise o kadar satış yaparız. Buna müsade etmemiz mükün değil" ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *