,
28 Nisan 2025
Malatya
Açık
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Malatya Kalite Haber Manşet 249 KÜLTÜR ESERİ HASAR ALMIŞ!

249 KÜLTÜR ESERİ HASAR ALMIŞ!

Img 9978

AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, Malatya’da 249 kültür varlığının 6 Şubat 2023 depremlerinde hasar aldığını açıklarken,  birçok medeniyete ev sahipliği yapan ecdat yadigarı eserlerin aslına uygun bir şekilde restorasyon çalışmalarıyla adeta yeniden küllerinden doğacağını söyledi. Bu kapsamda çalışmaların devam ettiğini ifade eden Milletvekili Ölmeztoprak, bu eserlerden ibadethaneler başta olmak üzere birçoğunun 2025 yılı içerisinde tamamlanmasının hedeflendiğini kaydetti. 

AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, 6 Şubat depremleri sonrası Malatya’da imar, inşa ve ihya faaliyetleri devam ederken, kentteki tescilli kültür varlıkları, tarihi eserler, arkeolojik sit alanları ve ibadethaneler ile ilgili tamamlanan, devam proje ve yatırımlar ile ilgili bilgiler verdi. 

B6ca5777 Efd4 4f21 8cd4 675dae6efb4b (1)

MALATYA’DA 249 KÜLTÜR VARLIĞI DEPREMLERDE HASAR ALDI

Malatya’da bulunan 1089 tescilli kültür varlığından 249’unun 6 Şubat depremlerinde hasar aldığını belirten Milletvekili Ölmeztoprak, “Asrın afetinde Malatya’mızdaki kültür varlıkları, tarihi eserler ve ibadethanelerimiz hasar aldı. Malatya’mızda 1089 kültür varlığı bulunuyor, bunlardan bazıları deprem anında yıkılmak suretiyle, bazıları ağır hasar alarak, bazıları da orta veya hafif hasarlı olarak tespit edilmiş toplam 249 eserimiz bulunuyor. Malatya’mızda imar inşa ve ihya faaliyetleri devam ederken, kültür varlıklarının onarımları ve restorasyonları ile çevre düzenlemesine ilişkin çalışmalar da Kültür ve Turizm Bakanlığımızın koordinesinde ilgili kurullar tarafından devam etmektedir” ifadelerine yer verdi. 

Img 9927

MALATYA’DAKİ TESCİLLİ, KÜLTÜR VARLIKLARI VE İBADETHANELERİN YAPIMI İLE PROJE ÇALIŞMALARI 

6 Şubat depremlerinde hasar alan Atatürk Evi’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilerek, Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi olarak, yeniden açıldığını anımsatan Milletvekili Ölmeztoprak, Hükümet Konağı’nın da kaba inşaatının tamamlandığını, ince işçiliklerinin devam ettiğini belirterek şu ifadelere yer verdi; “6 Şubat depremlerinden etkilenen Malatya’da, Atatürk Evi Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından restore edilerek, Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi olarak, yeniden açıldı. Hükümet Konağı’nın kaba inşaatı tamamlandı, ince işçilikleri devam ediyor. Yeşilyurt Lezzet Caddesi Projesi’nde ise AB hibe programı başvuru süreci devam ediyor. Beşkonaklar Etnografya Müzesi ve Geleneksel Malatya Evi’nin güçlendirme çalışmaları tamamlandı, iç teşhir tanzim imalat aşamasına geldi. Arslantepe Karşılama Merkezi Teşhir-Tanzim açısından yüzde 57 oranında, Çevre Düzenleme ve İnşaat kısmı da tamamlandı. Görsel tasarım çalışmaları da devam ediyor. Arslantepe Höyüğü Koruma Çatısı çelik karkas imalatı tamamlandı, çatı kaplama aşamasında. Gazi İlköğretim Okulu Projesi yüzde 30 tamamlandı, restorasyon projeleri hazırlanıyor. Arapgir Onar Mahallesi’ndeki Kaya Mezarların bulunduğu Arkeolojik Sit Alanı İmar Planı yüzde 50 tamamlanırken, Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlıkları statüsünde bulunan cami, çeşme, köy odası ve tarihi yapısı bulunan konutların yer aldığı Arapgir Ormansırtı Kentsel Sit Alanı İmar Planının da yüzde 25’i tamamlandı. Darende Halk Kütüphanesinin yapımı da yüzde 30 tamamlandı. Tescilli Yapılara Hibe Programı kapsamında 231 projenin sözleşmesi imzalandı. Projelerin Nisan'da tamamlanması öngörülüyor” 

Img 9975

ECDAT YADİGARI ESERLERİMİZ ASLINA UYGUN RESTORE EDİLİYOR 

Ecdat yadigarı eserleri onarmak ve aslına uygun hale getirmek için Malatya’da restorasyon çalışmalarının devam ettiğine dikkat çeken Milletvekili Ölmeztoprak, “Malatya Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz uhdesinde 38’i Cami ve Mescit, 29’u ise Han-Hamam-Türbe-Minare-Çeşme-Medrese-Kervansaray olmak üzere toplam 67 tescilli eser bulunuyor. Ecdat yadigarı eserlerimizi onarmak ve aslına uygun hale getirmek için restorasyon çalışmalarımız başlamıştır. Bu restorasyon çalışmaları kapsamında Yeni (Hacı Yusuf Taş) Camii’nin zemini güçlendirilerek, radye temel döküldü, duvar örme işlemlerine başlandı. Yeşilyurt’ta Hıdır Ağa Camii ve Kölükoğlu Camii olmak üzere her iki camimizin zemin etüt çalışmaları tamamlandı, Rölöve Projeleri onaylandı, Hıdırağa Camii’nin hasarlı minaresinin kontrollü söküm çalışmaları devam ediyor. Her iki cami için restorasyon ve statik proje çalışmaları devam etmektedir. Battalgazi İlçemizdeki Namazgah ve Sütlü Minare’nin güçlendirme çalışmaları kapsamında projeler hazırlandı, sondaj ve araştırma kazısı yapıldı. Rölöve Projeleri de kurul aşamasına getirildi. Yeşilyurt Koyunoğlu Camii Minaresi, Yeşilyurt Camii Kebir Camii, Battalgazi Toptaş Camii Minaresi, Battalgazi Karahan Camii projeleri hazırlandı, rölöve ve restorasyon projeleri tamamlandı.

Img 9976

Battalgazi Ulu Camii için de bir maliyet çalışması yapıldı, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından ihale çalışmalarına başlandı. Yazıhan Fethiye Uzun Hasan (Abdülrezzak) Camii, Kuluncak Kabak Abdal Türbesi, Yeşilyurt Hacı İlyas (Tenekeli) Camii, Yeşilyurt Gündüz Bey Camii (Camii Kebir) Minaresi Güçlendirme ve Onarım İşi Vinil baskı, araştırma kazıları, sondaj çalışmaları tamamlandı. Rölöve çalışmaları ise devam ediyor. Malatya Akçadağ Çarşı Camii ve Yeşilyurt Hacı Bekir Camii için de zemin etüt çalışmaları tamamlandı. Rölöve Projeleri onaylandı. Camilerimizin 2025 yılında tamamlanması ve ibadete açılabilmesi için çalımalar devam ediyor.” (bülten)

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *