,
Malatya
Açık
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Malatya Kalite Haber Manşet “690 ÜYEMİZ İŞYERİNİ KAPATTI "

“690 ÜYEMİZ İŞYERİNİ KAPATTI "

“KAVŞAK OLMAMASI MAĞDURİYET OLUŞTURUYOR”

Ata Sadıkoğlu

KENAN KAYA - Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, deprem sonrası kayıpların halen devam ettiğini söylerken 2 yıl geçmesine rağmen bir tane bile işyerinin teslim edilmemesinden dert yandı. 6 Şubat’ın üzerinden 730 gün geçtiğini ve Malatya’da konut yapımlarının hızla devam ettiğini açıklayan Sadıkoğlu bunun yeterli olmadığını belirtti. Malatya ticaret ve sanayisinin ayağa kalkması durumunda göçlerin devam edeceğine vurgu yapan Ticaret Odası Başkanı bugüne kadar 69 üyelerinin işyerlerini kapattıklarını açıkladı.

“Felaketin ardından 730 gün gibi uzun bir süre geçti. Bu bizim için kolay olmadı, burada yaşayan vatandaşlar için çok zor geçti. O gün asrın felaketi denilen bir konu ile karşı karşıya geldi ilimiz, Maraş, Adıyaman ve Hatay ağır hasar aldı bizim gibi. 11 ilimizde bundan etkilendi. Malatya 11 ilimizden bir tanesiydi. 13 milyon insanımızın etkilendi asrın felaketi diye tabir ettiğimiz depremde en çok darbe alan, bina stokunda Hatay’dan sonra ikinci,  işyeri stokunda da birinci olmak kaydı ile ana har tellerin kaybolduğu bir atmosfer yaşadık” diye konuşan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sadıkoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

Ticaret Odası

“Felakette birçok insanımız hayatını kaybetti. Depremde Malatya’daki binalarımızın fay hattı üzerindeki binaların yeni olması, biraz ölüm sayısı diğer illere göre daha azdı ama yine de 1237 vatandaşımızı kaybettik. Depremde bizim üyelerimizin 35 bin 680 bağımsız bölümü yıkılmış oldu, yıkılmayanda ağır hasar aldı yıkılmak için boşaltıldı. Ticaret yapılamaz hale geldi. Yine 700 firmamızın ürünlerini enkaz altında kaybettik. 27 bin 500 bağımsız işyeri ve ofis kullanılamaz hale geldi. Bu bizim için ne demek, bir anda iş sahibisiniz, istihdam yaratıyor, ihracat yapıyorsunuz kendinizde göre bir düzeniniz var. Ertesi gün nerde ne yapacağınızı bilmiyor, sudan çıkmış balık tabiri kullanılırsa doğru olur. Ne yapacağımızı bilmeyecek bir pozisyonda karşılaştık. Odamızın 10 bin 600 üyesinin tamamı depremden doğrudan yâda dolaylı olarak etkilendi. “

Oğuzhan Ata Sadıkoğlu

Vefat eden üyelerine Allah’tan rahmet dileyen Sadıkoğlu, 430 üyenin de doğrudan yâda dolaylı akrabalarının vefat ettiğini belirterek, “Biz iki yılda 690 üyemizin ticari hayatına son verdiğini yani işletmelerini depremin etkileri ile kapattığını gördük. Çok ağır bir süreçten geçtik. Aslında şunu ifade etmek istiyorum. Bu etkiler, binalarımızın olmayışı dolaysıyla ihtiyaç dâhilinde kimsenin evine dahi yerleşememesi konteynerlerde yaşaması ve bu sürecin biraz uzun sürmesi, işyerlerinin de yine öyle. Bundan dolayı özellikle göç verdik” dedi. TÜİK verilerine göre şehirden 103 binin üzerinde nitelikli insanın göç ettiğini aslında ise bu rakamların 200 bin civarında olduğuna vurgu yapan Oğuzhan Ata Sadıkoğlu sözlerini şöyle devam etti:

“Bu şehirden nitelikli 103 bin insan gitti. Bu TÜİK rakamlarına göre, bize göre 200 bin rakamlarına geldi. Şehre yeniden gelmek için şehrin düzelmesini bekleyen insanlar var. Şehirde şantiye dönüştü. Devletin hizmet yapan binaları da yıkıldı, bu da durumu zorlaştırıyor. Esnaf 3 yılını konteynerde geçiriyor. 103 bine yakın işyerine ihtiyaç var. Evet, şehir şantiye alanına döndü, ama teslim edilenlere bakıyoruz halen yüzde 25 oranında. Bunlarda sadece konutlar. Daha yüzde 75 oranında yapılmamış durumda.

Sadıkoğlu

Bugüne kadar teslim edilmiş işyeri yok. Bir şehir sosyalleşmediği, vatandaş istediği ticaret haneyi istediği ürünü bulamadığı an orayı terk eder. Göç beklerken göç edenler olur. Biz konutların işyerlerinin biran evvel teslim edilmesini bekliyoruz. İşyerini teslim almamış bir yatırımcı, esnaf nasıl vergi ödeyebilir? İş yeri teslim edilmesini bekliyoruz. Yüzde 11 oranında alınan krediler bugün yüzde 50’leri geçmiş durumda. Organize Sanayi Bölgemizde binalarımızda çok hasar olmadı, ama şehrin şartları beyaz yakalı diye tabir edilen kalifiye elemanların gitmesine neden oldu. Bundan dolayı üretim kapasitesi düştü. Şuan da geriye dönüş var, ama yeterli değil. Deprem bölgelerine özel destekler çıksın istiyoruz. Bizim faizsiz kredi beklentimiz var. En önemlisi de vergi affı çıkmalı. Şehirde ticaret yapanların durmasını ve gitmemesini bekliyorsak bunların olması şart. Yoksa binalar, konutlar yapılmış neye yarar? O şehir gelişmez ve büyümez”

Image

Başkan Sadıkoğlu, Fidancılar Sitesi girişine kavşak talep etti

Malatya Fidancılar ve Peyzajcılar Sitesi'ni ziyaret eden Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, site girişinin bulunduğu ana yolda kavşak olmamasının ulaşımı ve site esnafının işlerini ciddi manada zorlaştırdığını söyledi.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Malatya Fidancılar ve Peyzajcılar Sitesi'ni ziyaret etti. Fidancılar Kooperatif Başkanı Abuzer Yumrutepe ile birlikte site esnafını tek tez gezen Başkan Sadıkoğlu, sorunları dinledi.

Image

“KAVŞAK OLMAMASI MAĞDURİYET OLUŞTURUYOR”

Site girişinde bir kavşak olmamasının ulaşımı ve site esnafının işlerini ciddi manada zorlaştırdığını belirten Başkan Sadıkoğlu, “Fidancı esnafımıza şehrimiz tarımının güçlenmesi için önemli bir misyon yüklenmiş durumda. Onlar da bu misyon gereği ciddi işler yapıyorlar. Şehrimizde bulunan fidancılar sitesinde ülkemizin her iline fidan satışı yapılıyor. Kaliteli ve sertifikalı fidan üretimi yaptıkları için esnafımıza teşekkür ediyoruz. Fidancılar sitesinin girişinin bulunduğu yolun orta refüjünü kapatmışlar. Bu durum hem esnafı hem de vatandaşı mağdur ediyor. 3-4 kilometre gidip geri u dönüşü yaparak fidancılar sitesine giriş yapılabiliyor. Site esnafının gün içinde birçok kez giriş çıkış durumu oluyor, her defasında aynı yolu gidip gelmek zorunda kalıyorlar. Belediye yetkilileriyle görüşme sağladık. Bu mağduriyetin giderilmesi için, site girişine bir kavşak düzenlemesi yapılmasını talep ettik. Sorunun çözümü için takipçisi olacağız” dedi.

Image
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *