
Malatya Yeşilyurt İlçesi Belediye Meclisinde ilginç anlar yaşanıldı. Meclis görüşmesinde Ak Parti Meclis Üyelerinden Mustafa Güler’in, seçimde verilen sözlerden bazılarının yerine getirilmediğini ve 10 ay geçmesine rağmen beklemekte olduklarını söylemesine karşın Başkan İlhan Geçit’ten şaka gibi cevap geldi. 31 Mart 2024 yerel seçimlerinin ardından yaklaşık 10 ay geçtiğini hatırlatan AK Parti Yeşilyurt Belediye Meclis Üyesi Mustafa Güler, partisinin yönetimde olduğu Yeşilyurt Belediye’si için öz eleştiride bulundu. Güler’in konuşması karşısında bir an ne diyeceğini şaşıran Başkan ise, “O dönemde gerçekten her tarafa neredeyse bir söz verdik. Çok şükür elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz” dedi.

Meclis Üyesi Mustafa Güler, meclis görüşmelerinde söz alarak partisinin yönetimde olduğu Yeşilyurt Belediyesini seçim vaatlerini yerine getirmemekle eleştirdi. Güler, Kırkpınar, Tohma, Göktarla, Duranlar, Şeyhler mahallelerini kapsayan ulaşım hattı güzergâhı için halkın taleplerine seçim zamanı olumlu yanıt verildiğini söylerken ”Bu talepler halen yerine gelmedi. Vatandaş soruyor. Doğalgaz konusunda da durum aynı” dedi. Bunun üzerine konuşma yapan Başkan İlhan Geçit adeta itiraf edercesine, “O dönemde her yere söz verdik” dedi. “Bu mahalleler birbirine çok yakın ve 10 bin civarında nüfusa sahip. Ayrıca şehir merkezini besleyen doğalgaz hattı 3, 5 km mesafede, yakınlarından geçiyor. Kaldı ki, Akçadağ ilçesi hudutlarında kalan, bu mahallelerimiz ile sınır olan Ilıcak mahallesinde RMS (Gaz basıncı Düzenleme ve Ölçüm İstasyonu) istasyonu olduğunu biliyoruz” diye açıklama bulunan Meclis üyesine cevaben Başkan Geçit ise şunları söyledi:
“Biz sahada dolaşırken doğalgaz konusunda çok hakim olmadığımız için o dönemde (31 Mart yerel seçimleri öncesi) gerçekten her tarafa nerdeyse bir söz verdik. Fakat baktık ki doğalgaz firmasının 5 yılda yapması gereken yatırımı zaten yapmış. TOKİ’nin, rezerv alanlarının devreye girmesiyle beraber zaten taahhüt ettiğinin çok üstünde bir yatırım yapmış. Ama yine de halkımızın doğalgaz taleplerini Enerji Bakan’ımıza ilettik biz. Bakanımız ’da ivedilikle ilgileneceğini bize beyan etti.”

KÖYÜMÜZ SATILIM DEĞİL!
Meclis görüşmelerinde “Köyümüz satılık değil” dövizi açarak İkizce’de yaşanılan olayları protesto eden CHP’li Meclis Üyesi Erol Erdal ise, “Depremin ikinci yıl dönümünde depremde hayatını kaybeden canlarımızı saygıyla anıyorum. 6 Şubat depremlerini ikinci yılında unutmadık, unutturmayacağız. Depremin 2. yıl dönümünde belediye meclisimize öz eleştiri yapmadan geçemeyeceğim. Çünkü Yeşilyurt Belediye Meclisi'nin bu süreçte ne yaptığını sorguluyorum. Yaptıkları, yapması gerekenlerin yanında bir hiç. Şöyle ki; belediye meclisinin asli görevlerinden biri olan imar planı yapma rolünü Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bırakıyor. Merkezi hükümet tarafından; Malatya'nın sosyoekonomik ve kültürel yapısına uygun olmayan plan ve projeler, kontrolsüz denetimsiz uygulanıyor, belediyemiz bu görevinden ya kaçınıyor ya da yetkisi bakanlık tarafından gasp ediliyor, bu konuda meclisimizi göreve davet ediyorum” diyerek belediye çalışmalarını eleştirdi.

Deprem sonrasında TOKİ, ikizce Mahallesinde Mera ve Kamu arazilerini, bölgede yaşam yokmuşçasına hızlı bir şekilde yapılaşmaya açtığını; İkizce, Seyituşağı, Atalar ve Yalınkaya grup yollarının iş makineleri tarafından kullanılamaz hale getirdiğini belirten Erdal, “Mahalle halkı yol ile sorunlar ile uğraşırken, 2025’in ilk günlerinde İkizce'de tam olarak hangi kanunla kamulaştırmak istenildiği belirtilmeden bölge halkı bilgilendirilmeden halkın arazilerine kazı yapılmaya başlandı. Şöyle ki; Tapu Sicil Müdürlüğü tarafından tapu sahiplerine ilk önce 6306 sayılı kanunun 6A maddesi gereği el konulduğu, daha sonraki günlerde bu madde değiştirilerek kamulaştırmasız resen el atma ve daha sonra da bakanlık yetkilileri tarafından acele kamulaştırma yapıldığı şifahen öğrenilmiştir. Acele ve özensiz, liyakatsiz kişiler tarafından bu işin planlandığı açıktır. Çünkü, bir hafta içinde arazilerin istimlak edilme şekli bile masa başında, bilgisayar klavyesinde hatalı yapılmış olup, üç defa değişiklik göstermiştir. Hala halk, bu arazilerin ne şekilde elinden alındığını bilmemektedir. İkizce Mahallesi'nde halka ait yaklaşık 211 tapulu, yaklaşık 200 hektar yani 2 milyon metrekare yüzölçümlü arazilere el konulması ne kadar gerekli olduğunu size buradan sormak istiyorum; bahse konu kamulaştırılmak istenilen bölgenin planlaması hakkında bilginiz var mı? Var ise meclisi neden bilgilendirmediniz? Bilginiz yok ise sesiniz neden çıkmıyor? Konuşmamın başında belirttiğim üzere belediyelerin asli görevlerinden biri plan yapmaktır. Neden buranın uygulama imar planını yapmak için müdahil olmadınız? Çünkü gelecek nesiller, bu günleri belediye yok muydu diye anımsayacak. Üniversite hocalarımızın ifadesiyle, Bir şehirde tünelin yerine, köprünün yerine Ankara karar verirse, o şehrin geleceği olamaz. Biz de tam bunu yaşıyoruz. ikizce’de halkın arazilerine tam olarak ne yapılmak isteniliyor?” diyerek tepkisini dile getirerek, Meclise soru önergesi verdi.