
Yerlerinden vaz geçmeyen ve yerinde dönüşüm isteyen Küçük Sanayi Esnafı bu kez Vali Seddar Yavuz himayesinde gerçekleştirilen toplantıda isteklerini masaya yatırıp çözüm bulamayınca yine çarşıda toplanıp eylem yaptılar. Alınamayan kararlar ve dinlenmelerine rağmen çözüm bulamayan esnaf bu durma isyan ediyor. “Malatya Amerika’ya mı bağlı yoksa Filistin mi?” diyen sanayi esnafı dinlenilerek kararsızlığa itilmekten bıktıklarını açıkladı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un geçtiğimiz hafta Malatya ziyareti sırasında adeta önünü keserek, “Biz sesimizin duyulmasını istiyoruz. Bizim sesimizi duyan yok. Bari siz dinleyin. Biz aş, biz iş istiyoruz. Biz yerinde dönüşüm istiyoruz” diyerek sorunlarını anlayan esnafa Bakan sesiz kalmamıştır. Gerekli notları aldırarak yetkililere konu ile ilgilenme talimatı vermişti. İsteklerinden vaz geçmeyip kararlılıkla yerinde dönüşüm için direten hatta zaman zaman eylem dahi yapan Küçük Sanayi Esnafı, kendilerine gösterilen alanın yeterli olmadığını ve şehirden çok uzak olduğunu belirtmişti.

Bakan’ın talimatı ile bu kez de Vali Seddar Yavuz bir toplantı yaparak esnaf ile bir araya geldi. Toplantıya ilgili kurum yetkililerinin yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Yeşilyurt Belediye Başkanı İlhan Geçit, Ticaret Odası temsilcileri, Esnaf Odaları Başkanı da dahil edildi. Konu ile ilgili olarak açıklama yapan Malatya Valisi Seddar Yavuz, “B. Şehir Bel. Bşk. Sami Er, İlgili Kurum Md., TSO Tem. ve Esnaf Odaları Bşk.ları İle Esnaf Koop. Bşk.larının Katılımıyla; Küçük Sanayi Sitesi Toplantısı'nı Gerçekleştirdik. İlimizin Ekonomik Kalkınmasının Geliştirilmesi İçin Çalışmalarımıza Hız Kesmeden Devam Ediyoruz” ifadelerini kullanarak kamuoyunu bilgilendirdi.
Belediye Başkanı Sami Er, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un ziyaretinde sanayi sitesinin akıbetinin konuşulduğunu söyledi. Er, "Şu an 714 iş yeri yapılıyor ancak 3 bin iş yerine ihtiyacımız var. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 890 iş yeri için fon arayışında. Eksik kalan dükkânları da bakanlık TOKİ aracılığıyla yapacak." dedi.

Toplantının en önemli gündem maddesi, şehrin sanayi sitesi oldu. Başkan Sami Er, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un ziyaretinde sanayi sitesinin akıbetinin konuşulduğunu söyledi. Er, "Şu an 714 iş yeri yapılıyor ancak 3 bin iş yerine ihtiyacımız var. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 890 iş yeri için fon arayışında. Eksik kalan dükkânları da bakanlık TOKİ aracılığıyla yapacak." Açıklamaları yaptı.
Günlerdir bir çözüm bekleyen ve görüşmelerden sonuç alamadıklarını söyleyen esnaf ise yine eylem kararı aldı. Çarşıda bir araya gelerek basın açıklaması yolu ile seslerini kamuoyuna duyurmaya çalışan küçük sanayi esnafı, 3 bin 500 esnafın kaderinin 10 dakikalık toplantı ile karar alındığını açıkladı. Sanayi sitesindeki yaklaşık 3 Bin 500 esnaf Altay Kışlasına taşınmak istemiyor. Çavuşoğlu Sanayi Sitesinde bir araya gelen ve yerinde dönüşüm talep eden esnaf, plansız büyüme ve taşınma kararlarına karşı çıkarak, yetkililerden net bir çözüm bekliyor.

Yerinde dönüşüm talebinde bulunan, şehrin plansız büyümesine ve taşınma kararlarına karşı çıkan, Madeni Eşya Esnaf Odası Başkanı İzzet Demirci “Daha önceleri biz bu taleplerde çok bulunduk ama netice alamadık. Sürekli kaçamaklar oldu. Yani bize net bir şey söylenmediği için sürekli biz bu basın toplantısını yapma gereği duyuyoruz. Geçenlerde toplantılarımız vardı. Sami Başkanım İlhan Geçit Başkanım da tekrar esnafla görüşebiliriz yeniden dönüşüm için. Biz de ümitlendik. Bir an önce bize yeniden dönüşümü verin. Vali Bey'in de burada ağır hasar yapımından dolayı çok tepkileri var. Yani bir an önce sağlama çıkarması için kaygı duyuyor. Eğer bize yeniden dönüşümü verirlerse blok blok yıkarız. Hem Vali Bey'in istekleri yerine gelmiş olur. Hem de bizim isteklerimiz yerine gelmiş olur. Blok blok yıkar, teker teker yaparız. İşin içinde çıkarız. Ama sanayi burada kalkmasa Malatya genişlemez mi? Öyle bir şey yok. Malatya’nın bu sanayiye ihtiyacı var, çünkü bütün sanayiyi tekrar götürüp Altay kışlasına hapsetmek doğru bir şey değil. Esnaflarımız yaşlı, yetişen herhangi bir kalfa çırak olayı da yok. Şimdi biz oraya gidersek yer uzak. Artı depremden dolayı herkes yıprandı, bittik, tükendik. Adamın evi gitmiş, işyeri gitmiş. Bu yaştan sonra gidip nasıl orada çalışsın. Eğer yerinde dönüşüm verilmezse Malatya'nın büyük bir kaybı var” dedi.

Esnaflar Küçük Sanayinin şehir için önemli olduğunu vurgulayarak, siyasilere göre sanayinin burada kalmasının görüntü ve çevre kirliliği oluşturduğunu söyledi. “Sanayide 3 bin 500 tane dükkân var ama 40-45 bin tane yakında aile buradan geçimini sağlıyor, ekmek parasını kazanıyor” diyen esnaflar, “Söyledikleri yer eksik ve yetersiz. Kaldı ki tamam olsa bile bizim oraya taşınacak nakliye paramız dahi yok. Kaldı ki şuraya yapılan bin 700 tane dükkân var. Çevre yolundaki akaryakıt istasyonlarının tamamına hızlı servis gibi servisler yapılabilir. Bunlar yapıldığı zaman şurada çevrede bir tamirci, madeni yağcı, yedek parça olduğu zaman 35 km ileriye kim gidecek?” diyerek küçük sanayinin yerinde kalmasını istediler.
3 bin 500 dükkânın ve 40 bin insanın geçim kaynağının 10 dakikalık bir konuşmayla belirlenmesine tepki gösteren esnaflar, "Yaptıkları hesaplar yanlış olunca devlet büyüğü dediğimiz insanlar hesapları yanlış yaparsa bunun faturasını bizlere mi kesecekler? Bana Kahramanmaraş'taki gibi, Hatay'daki gibi dükkân yapsın. Kahramanmaraş, Hatay Türkiye'ye ait de. Malatya Amerika'ya mı bağlı? Yâda Filistinli miyiz? Kahramanmaraş’ta deprem olayı bitmiş. Maraş’ta bundan bir 15 gün önce ayaklanma oldu. Halk ayağa kalktı. İsyan etti. İsyan etme nedenleri nedir biliyor musunuz? Bilenler var mı? Asfalt yapılmamış, asfalt. Asfaltı yapılmamış diye adam isyan ediyor. Yolu kapatıyor. Benim burada yıkıldı mı, yıkılacak mı, yapıldı mı, yapılacak mı? Ne olacak belli değil" diyerek isyan ettiler.
