
Malatya dâhil ülkenin birçok bölgesinde yaşanılan zirai don felaketinden sonra bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakanlar kurulu toplantısında üreticinin zararlarını karşılama kararı çıktığını açıkladı. Konuşmasında, "İklim değişikliği, artık sadece bir çevre meselesi olmanın ötesine geçmiş, hayatın her alanını etkileyen küresel bir tehdit halini almıştır. Bazen kuraklıkla, bazen sel, dolu ve zirai don gibi afetlerle kendini gösteren bu değişimden en çok etkilenen alanların başında ise tarım gelmektedir.
Son beş günlük süreçte, ne yazık ki bu gerçeği bir kez daha yaşayarak gördük. Hava sıcaklıklarında meydana gelen ani düşüşler sebebiyle, ülkemizin çeşitli bölgelerinde don, kar yağışı ve dolu olayları yaşanmıştır. Öyle ki bazı yerlerde termometreler eksi 17 dereceyi göstermiş, bazı bölgelerde ise son 30 yılın en düşük sıcaklık değerleri kaydedilmiştir.
Bu vesileyle, tüm çiftçilerimize, üreticilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Tarım ve Orman Bakanlığımız, ilk günden itibaren süreci yakından takip etmiş, gerekli çalışmaları başlatmıştır.

Ancak her felaketi bir fırsata çevirmeye çalışan, milletimizin moralini bozmak isteyen habis odaklar, burada da boş durmamıştır. Hasar tespit çalışmaları tamamlanmadan, gıda arz güvenliğimizin tehlikeye girdiğini, yurt dışına bağımlı olacağımızı iddia ederek milletimizi korkuya sevk etmeye çalışmışlardır.
Tarım Bakanlığımız dün yaptığı açıklamayla, sahadan gelen ilk verileri kamuoyuyla paylaşmıştır. Bizler, her zaman olduğu gibi, bu süreçte de üreticimizin yanında olmaya, gereken tüm desteği vermeye devam edeceğiz” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan TARSİM’in önemine de vurgu yaptı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son günlerde Türkiye’nin bazı bölgelerinde etkili olan don, kar ve dolu olaylarının tarımsal üretim üzerindeki etkilerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Kabine toplantısı sonrası konuşan Erdoğan, yaşanan afetlerin bazı meyve türlerinde hasara yol açtığını belirtti.
“Gıda arz güvenliğimizde risk yok”
Erdoğan, özellikle hububat, baklagiller ve yağlı tohumlar gibi stratejik ürünlerde yurt içi gıda arzını olumsuz etkileyecek bir riskin bulunmadığını vurguladı. Ancak sıcaklıkların eksi 17 dereceye kadar düştüğü bölgelerde kayısı, erik, elma, şeftali ve nektarin gibi bazı meyve gruplarında hasar meydana geldiğini ifade etti.

TARSİM’in önemi vurgulandı
Yaşanan afetin, tarım sigortası sisteminin önemini bir kez daha ortaya koyduğunu belirten Erdoğan, devletin tarım sigortası prim bedelinin yüzde 70’ini karşıladığını hatırlattı. “2006’dan bu yana üreticilerimize 38,5 milyar lira prim desteği, 33,5 milyar lira hasar tazminatı ödedik” diyen Erdoğan, çiftçilerin TARSİM sistemine dâhil olmaları ve Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıt yaptırmalarının büyük önem taşıdığını söyledi.
Sigortasız üreticiye destek çalışması
Kabine toplantısında zarar gören üreticilere yönelik destek planlarının da ele alındığını ifade eden Erdoğan, “Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olup don sigortası olmayan üreticilerimizin zarar gören mahsulleri için yaptıkları harcamaların, hasar oranına göre karşılanması yönünde Tarım Bakanlığımız çalışmalarını başlattı” dedi.
“Devlet tüm imkânlarıyla üreticisinin yanında”
Tarım ve Orman Bakanı'na, sürecin çiftçilerle yakın istişare içinde yürütülmesi talimatını verdiğini belirten Erdoğan, yapılan tüm çalışmaları şahsen takip edeceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hükümetimizin tüm kapasitesiyle bu zor günlerinde çiftçilerimizin, üreticilerimizin yanında olduğunu bir kez daha ifade etmek istiyorum” diyerek açıklamasını tamamladı.