
Malatya Kayısısı yanlış ilaçlama yöntemlerinden dolayı ihracatta büyük bir riske girdi. Özellikle Avrupa Birliği ülkelerinden uyarılar alan ve bu seneyi bir şekilde sorunsuz atlatan Malatya Ticaret Borsası gelecek sene sorun yaşanmaması için ilk fırsatta harekete geçti. Valilik ve Tarım Müdürlüğü yetkilileri ile toplantı üstene toplantılar yapan Başkan Ramazan Özcan, üreticiyi uyardı. Üreticiler için aydınlatıcı metinlerin olacağı broşürlerin hazırlatılacağını duyuran Başkan, “Amacımız ihracatımızı her geçen gün arttırmak” dedi.
Malatya’yı günlerdir kasıp kavuran soğukların ‘alışılmadık’ olduğunu söyleyenZiraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, kayısıda tomurcuklanmanın olduğu düşük rakımlı (600-700 metre) bölgelerde soğukların kayısı etkilediği tahminine yer verdi. Çiçek, Kale ve Pütürge’nin bazı bölümlerini işaret etti. Çiçek, “Malatya’da alışık olmadık soğuklar yaşanıyor. Bu dereceler geçmişten bu yana yaşadığımız ekstrem sıcaklıklar değil. 3-4 yıl önce bir daha yaşamıştık bu soğukları. Kayısının şu anda tomurcuk aşamasında olmadığı için zarar gördüğünü düşünmüyorum ama özellikle düşük rakımlı olan Kale, Pütürge’nin bazı bölümlerinde 600-700 rakımlı olan yerlerde ilkbahardan ve sıcak giden havalardan dolayı tomurcuklarda hareketlenme vardı. Bu bölgelerde yer yer eksi 15 derecelere kadar inen sıcaklıklarda zarar görme ihtimali oldukça yüksek” diye açıklama yaparken asıl endişeli açıklama ise Başkan Ramazan Özcan’dan geldi.

Malatya Kayısı üreticilerinin yanlış ilaçlama ve kürütmeden dolayı zarar etme olasılarının her geçen gün artığını belirten Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, “Bunun önüne geçmek ve üreticiyi bilinçlendirmek için günlerdir toplantılar yapıyoruz” dedi. Son zamanlarda Avrupa Birliği Ülkelerinden ciddi anlamda uyarı aldıklarını belirten Başkan Özcan, çalışmalar sonucunda bunun önüne geçtiklerini ve zarar etmediklerini belirterek, “Ama böyle giderse ilerde bizi ciddi sorunlar bekliyor. Üretici yanlış ilaç ve yanlış ilaçlama yöntemi ile ürünlere zarar vermeye başladı” dedi.
Konu ile ilgili olarak Valilik adına Vali Yardımcısı Talat Tabur, Tarım İl Müdürlüğü, Ziraat Mühendisler Odası gibi yetkililer ile acil toplantı yapan Başkan Ramazan Özcan acil kararlar alındığını duyurdu. Toplantıda kayısı üreticilerini uyarma ve yönlendirme anlamında karaların alındığını belirtken Özcan sözlerine şöyle devam etti:

“Yaş ve kuru kayısı ihracatlarında ilaç kalıntıları konusunda ciddi sorunlarımız var. Yanlış ilaç ve yanlış kullanım, kayısıda lekelere neden oluyor, bu da ihracatı etkileyecek boyuta geldi. İlaç kalıntıların kayısı ciltlerinde çıkması ciddi uyarılara sebep oldu, bu yılı atlattık. Ama gelecek yıl hem biz hem üreticimiz zarara uğramasın diye ivedilikle toplantı yaparak kararlar aldık. Üreticiyi bilinçlendirmek için broşürler hazırlatıp bastıracağız. Bunu tüm üreticilerimiz ulaştıracağız, gerekirse kapı kapı gidip anlatacağız. Bunu Valilik ve Tarım Müdürlüğü ile birlikte yapıyoruz ve tek amacımız üreticiyi bilinçlendirmek. Kükürt ve ilaç kullanımda daha dikkatli olmamız gerekiyor. Kayısı üretici ve bu memleket için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz. Kayısı bu memleketin hatta ülkenin vaz geçilmez bir unsuru. Ekonomiden tanıtıma, ticarete bir lokomotifi. Gelecek sene daha iyi ihracat rakamlarında buluşacağımıza eminim. Çünkü biz üretici ile çalışıyor, tüketiciyi dinliyoruz.”