
Kükürt artıkları ve yanlış kullanılan ilaçlar yüzünden ihracatta sıkıntılar yaşayan ve Almanya tarafından imha edilen kayısının durumu Malatya Ticaret Borsası be Malatya Tarım İl Müdürlüğünü harekete geçirdi. Kayısı ile ilgili son zamanlarda önemli açıklamalarda bulunarak bir taraftan Valiliği diğer taraftan Tarım Müdürlüğünü harekete geçiren Ramazan Özcan adeta alarm düğmesine bastı. Malatya’da kayısı üreticilerin ilaçlandırma konusunda kesinlikle bilinçlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Oda Başkanı aksi durumda ihracatta güç ve zor günlerin kapıda olduğunu söyledi.
Ticaret Odasında bu kez, bitki koruma ürünlerinin toptan ve perakende satılması, depolanması hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı. Malatya Ticaret Borsasında gerçekleştirilen toplantıya; Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar, MTB Başkanı Ramazan Özcan, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri, ilaç bayilerinin yetkileri katıldı. Ziraat Mühendisleri Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, toplantıda yaptığı konuşmada, ilaçlama döneminde olunduğunun altını çizerek şu ifadeleri kullandı:

"Zirai mücadelenin en yoğın olduğu dönemdeyiz. Kayısı üretimi bugünden itibaren zirai mücadeleyle başladı. Bizim ürettiğimiz kayısısı sattığımız ülkeler ürünü olabilirken tüketici lehine daha hassas davranıyor. İlaç kalıntısına dikkat ediyorlar. Zirai mücadele ile ilgili ilaç tavsiyeleri var. Doğru zamanda doğru doz ve doğru ilaç kullanımında hassas davranmalıyız. Ürünlerde ilaç kalıntısı olduğu için ohrak edilemedi. Kuru ve yaş kayısıda büyük riskler bizi bekliyor. Bu nedenle misyon üstlenip süreci yönetmeliyiz"
Son zamanlarda açık yüreklilik ile kayısı ile ihracatta zor günler yaşanıldığını böyle giderse ihracatın azalacağının söyleyen Ticaret Borsa Başkanı Ramazan Özcan, "Önemli bir tarım ürünü üretiyoruz. Dünyanın 110 ülkesinin üzerinde bir belirli noktalara tüketiciye ulaşmak için yoğun bir şekilde ihracat gerçekleştiriyoruz. Kayısı gerçekten Malatya için, bölge için, ülke için çok önemli bir tarım ürünü” diyerek sözlerini şöyle sürürdü:

“Dolayısıyla burada aslında ürünün tarladan sofraya kadar olan bütün alanda emek veren, gayret gösteren üreticilerimize sizlere çok teşekkür ediyoruz. Artık tarım ürünlerinde dünyada biliyorsunuz çember daralıyor. Kayısıda özellikle Orta Asya krizi yaşıyoruz bir taraftan. Her yeni üretim bölgesi de bizi özellikle yeni bir rekabete maruz bırakıyor. Üretim maliyetleri krizi yaşıyoruz. Üretim maliyetlerinin yarattığı rekabetle beraber bu defa özellikle rakip arttıkça da bu defa alıcılarınız sizden çok daha sağlıklı, daha önemli bir üretim katkısı. Avrupa bizden pestisit tahlillerini istiyor. Yaş kayısı ihracatında sıkıntı ile karşı karşıyayız. Çok zor durumdayız. İhracatta yaşayacağımız sorunlara göre üreticiye tavsiyede bulunmanızı istiyoruz. İlaç kalıntısı noktasında meyve bağlama dönemi çok önemli. Çok daha dikkatli olmamız gereken bir dönemdeyiz. Bizim tek amacımız; doğru zamanda doğru yöntem ve ilaç kullanmak. Bu yılı, ilaç kalıntılarıyla mücadele yılı ilan ettik."
Malatya denilince ilk akla gelen ürünün kayısı olduğunu ve ülke ekonomisinde önemli bir yerde olduğunu belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar, "Bitkisel üretimin yoğun olarak başladığı bir döneme giriyoruz. Bitkisel üretimde de Malatya'da ön plana çıkan ürünümüz kaysı malumunuz. Özellikle bu üründe dikkat edilmesi gereken hususlar; özellikle zira ilaç bayilerimizin süreç içerisinde mevzuatına göre dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir, reçetesiz ilaç kullanımı veya reçete nasıl hazırlanmasıyla ilgili bütün bu detayları bugün burada konuşmak” diyerek şu ifadeleri kullandı:

“Sizlerin de bu süreçte katkılarını alacağımız bir toplantı olacak. Gerçekten bizim için ve dünyada kaysıda pazar payımızın kaybedilmemesi adına çok dikkat etmemiz gereken bir süreç. Geçmiş yıllarda benzer faaliyetler yapıldı, ilaçlamalar yapıldı ama artık ülkelerin bizden beklentisi farklı veyahut da çok daha farklı kriterlerde ilaç kalıntılarının çok daha minimize edildiği bir sürece giriyoruz. Dolayısıyla bunların hepsine dikkat etmemiz gerekiyor. Bizim için ana unsur tüketicinin sağlıklı ve güvenli ürüne ulaşmasıdır. Bizim için önemli olan. Kayısının da sağlıklı üretilmesi lazım"
