,
28 Nisan 2025
Malatya
Açık
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Malatya Kalite Haber Manşet MALATYA YENİK DÜŞTÜ!

MALATYA YENİK DÜŞTÜ!

ZİRAİ DON TÜM KAYISILARI VURDU; MALATYA ALARMA GEÇTİ.

Geçtiğimiz gün yaşanılan dolu yağışı sonrası ciddi zarar gören kayısı üreticilerinin hasar tespit çalışmaları devam ederken dün akşam saatleri itibari ile başlayan ve gece de devam eden kar yağışı şehirde yaşamı felç etti. Saat 03.00’a kadar devam eden kar yağışı ile birlikte fırtına ve hava sıcaklığının bazı yerlerde eksi 13’lere kadar düşmesi bütün bahçeleri etkiledi. Merkezde dâhil Malatya’nın her bölgesinde bulunan başta kayısı olmak üzere tüm bahçeler zirai don yaşadılar. Yapılan açıklamalarda “afet” çağrısı yapışırken bütün gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çevrildi. Malatya’da gece saatlerinde yaşanılan zirai donun büyük zararlara neden olduğu belirtilirken Malatya’nın ikinci felaketle karşı karşıya olduğu belirtildi.

“ 11 Nisan 2025 günü akşam saatlerinde ilimiz merkezi ve ilçelerinde etkili olan kar yağışı ve gece -6 dereceye kadar düşen hava sıcaklıkları nedeniyle, ülkemizin önemli ihraç ürünlerinden olan ve ilimiz ekonomisinin temel direği konumundaki kayısı başta olmak üzere diğer meyve ağaçlarımız don olayından olumsuz etkilenmiştir. Depremin yaralarını sarmaya çalıştığımız bu zorlu süreçte, çiftçilerimizin alın teriyle büyüttüğü ürünlerin zarar görmesi, hepimizi derinden üzmüştür. Valiliğimiz koordinasyonunda, İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüze bağlı ekipler sahada hasar tespit çalışmalarına bugünden itibaren titizlikle başlamıştır” açıklamasın da bulunan Malatya Valisi Seddar Yavuz tüm paydaşları acil toplantıya çağırdı. Oda Başkanları ve kurum yetkilileri ile bir toplantı gerçekleştiren Malatya Valisi Malatya ve üretici için ne gerekiyorsa yapılacağını ve Hükümetten destek istenileceğini açıkladı.

Malatya’da son zamanlarda yaşanılan hava şartlarında dolayı ciddi zararlar ile karşı karşıya kalan çiftçiler ve kayısı üreticilerine Malatya Milletvekili Ölmeztoprak’tan destek sözü geldi. Malatya’da ki hava şartlarını yakından talip ettiklerini ve her daim üreticinin yanında olacaklarını söyleyen Ak Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak iki gün önce yaptığı açıklamasında da, “Hasar tespitleri devam ediyor. Bir şekilde sigortası olmayan üreticilerimizde de sahip çıkmak ve destek olmak için çalışmalarınız devam ediyor” demişti. “Malatya'mızda son günlerde yaşanan olumsuz hava koşullarının hep birlikte olması. Üreticimizin tarlasında, ortamında, topraklarındaki sorunların her zorluğu bizdeki bireysel boyutta. Malatya'mızın ekonomisinin can damarı olan, 50 bini aşkın sınırsız geçim kaynağı haline gelmiş kayısımız, bu şehrin alın teriyle yoğrulmuş bereket sembolüdür” diyerek kayısı üreticilerin yanında olacaklarını açıklayan Milletvekili Ölmeztoprak, her daim Malatya için mücadele ettiklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu süreçte sahadan gelen gelişmeleri yakından takip ediyor, ilgili kurumlarla istişarelerimizi sürdürüyoruz. Potansiyel hasarların değişmesi, değerlendirilmesi ve aralıkları üreticimizin sesi oluyor; destek, kredi ve çözüm paketinin hayata geçirilmesi adına sürecin her aşamada aktif sorumluluk alımı. Unutmamak gerekir ki, kaydımız, Malatya'mızda yaklaşık 250 ila 300 bin insanın doğrudan ya da dolaylı olarak geçimini gerçekleştirmesi hayati bir ekonomik değerdir. Bu nedenle hava koşullarına bağlı olarak gelişme; bu gece yaşanan don olayları ve dolu yağışları gibi tüm bunlar bir geçiş riski anlamına da geliyor. Biz de bu bilinçle hareket ediyor; Malatya'mız adına olumlu sonuçlar almak için var gücümüzle gayret gösteriyoruz. Her zaman olduğu gibi bugün de hemşehrilerimizin, çiftçilerimizin ve emek veren ona bir kardeşimizin yanındayız. Tarımın bereketini korumak, üreticimizin emeğini hafifletmek ve Malatya'mızın emeğini boşa çıkarmak için devletimizin tüm imkanlarını seferber etmeye kararlıyız.”

Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er yaptığı açıklamada çiftçilerin yalnız olmadığını vurgulayarak, “Gönlümüzü yakan bir manzarayla karşı karşıyayız. Olumsuz hava şartları, bin bir emekle büyüttüğünüz kayısılarımıza zarar verdi. Tarlada, bahçede, sabahın seherinde alın teri döken her bir kardeşimin yüreğiyle birlikte bizlerin de yüreği sızladı. İlgili kurum ve kuruluşlarımız sahada çalışmalarına başladı. En kısa sürede elde edeceğimiz raporları titizlikle değerlendirecek, atılacak adımları kararlılıkla belirleyeceğiz. Hiçbir çiftçimizin emeği yerde kalmayacak.” İfadelerini kullandı. Başkan ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile doğrudan temas kuracaklarını belirten Başkan Er, “Devletimizin tüm imkânlarının seferber edilmesi adına yoğun bir görüşme trafiğini başlatacağız” şeklinde konuştu.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Malatya’nın 13 ilçesinin tamamında gece meydana kar yağışı ve ardından gelen zirai dondan dolayı büyük bir afet yaşanıyor. Don felaketinin Elbistan, Baskil, Gürün’ü de içine alacak bir şekilde çok geniş bir alanda etkili olduğu belirtiliyor. 30-31 Mart 2014’te gerçekleşen felaketten daha kötü bir tablo ile karşı karşıyayız.  Yer yer -12 dereceleri bulan don nedeniyle buğday ve arpa dışında hiçbir tarım ürününün kalmadığı belirtiliyor. Başta kayısı olmak üzere elma, armut, ceviz, şeftali, dut tüm meyvelerde büyük kayıp yaşandı. Malatya ekonomisi çok ciddi bir darbe aldı. Malatya'da dün gece yaşanılan don olayı sonrası malesef kayısı başta tüm meyva ağaçları hasar gördü. Adeta yenilecek meyve dahi kalmadı. Malatya çiftçisi değil bu olay Malatya ewkonomisini tamamen etkiliyor. Malatya ile bölgemizde yaşanılan bu afetten sonra tüm siyasilere sesleniyorum. Gelin birlik olalım, çalınması gereken hangi kapı varsa çalalım, gidilmesi gereken neresi varsa gidelim. Çİftçimizin zararlarının karşılanması için harekete geçelim. Bu bir felakettir. Bu bir ekmek meselesidir"dedi.

Konuyu yakından takip ettiğini ve Bakanlar ile iletişime geçtiğini belirten Malatya Milletvekili Abbdurrahman Babacan'da "Dün gece saatlerinde Malatya'da başlayan kar yağışı ve aşırı soğuk sebebiyle şehrimizin en önemli geçim kaynağı olan kayısı ve diğer meyvelerin gördüğü zararla ilgili sabah Tarım Bakanımız ile görüştüm, ardından diğer milletvekillerimiz ile görüştüm. Bu hafta içi Bakanımız ile konuyu görüşmek için randevulaştık. Şu an sahada hasar tespit çalışmaları devam ediyor, yoğun bir saha taraması var. Tarım İl Müdürlüğümüz, Tarsim Bölge Müdürlüğümüz ile görüşerek kapsamlı rapor istedik. Bu raporun ardından Sayın Bakanımız ile yapılabileceklere ilişkin detaylı konuşacağız. Üreticimizin yanında olacağız…"ifadelerini kullanarak üreticinin yanında olduğunu açıkladı.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, meslek komiteleri ve ilçelerdeki üreticilerden aldıkları bilgiye göre, şehrin ana tarım ürünü ve ekonomik girdisi olan kayısının zirai dondan büyük oranda etkilendiğini söyledi. Şehrin tamamındaki kayısı bahçelerinde dün geceki kar yağışı sonrası zarar oluştuğunu ifade eden Sadıkoğlu, "Hasar tespit çalışmaları hızlı bir şekilde yapılmalıdır. 6 Şubat’ta yaşadığımız deprem afetinden donra şehrimiz için ikinci bir afet olmuştur. Şehrimizin ana gelir kaynağı olan, 50 binden fazla ailemizin geçimini doğrudan şehrimizin tamamını da dolaylı yoldan etkilen kayısıda don zararı için ciddi adımlar atılmalıdır. Sayın Cumhurbaşkanımızdan ve bakanlarımızdan şehrimiz adına talep ediyoruz. Malatya ’Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi’ ilan edilmeli ve ivedi olarak destek paketleri açıklanmalıdır. Hala depremde aldığımız yarayı tedavi sürecindeyken, zirai dondan dolay yaşanacak ekonomik kayıpların insanlarımız üzerinde oluşturacağı psikolojik ve sosyolojik baskı bütün şehri olumsuz etkileyecektir. Zirai donun açtığı ekonomik yarayı saracak kalıcı adımlar atılmazsa, üreticimizle birlikte yüzlerce sektör aynı mağduriyeti yaşayacaktır. Üreticimiz başta olmak üzere, esnafımız, tüccarımız, ihracatçımız ile zirai ilaç, gübre, çadır, branda, makine ekipman ve nakliye başta olmak üzere kayısıyla ilgili tüm sektörler desteklenmeli, ilimiz ekonomisinin önü açılmalıdır. Tarım sigortası kapsamındaki hasar tespit süreçleri hızlandırılmalı ve çiftçilerimize ivedilikle destek sağlanmalı. Üreticilerimizin tarımsal kredi borçları faizsiz olarak ertelenmeli. Ayrıca, TARSİM sigortası yaptıramamış üreticilerimizi de kapsayacak destekler sunulmalı" şeklinde konuştu.

Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan, don olayının ardından sahaya inerek yaptığı ilk değerlendirmede, “Sahada aldığımız veriler çok can sıkıcı” ifadelerini kullandı. Arpa ve buğday hariç tüm meyve çeşitlerinin dondan etkilendiğini belirten Özcan, yaşananları genel bir afet olarak niteledi. Başkan Özcan, konunun acilen ele alınması gerektiğini vurguladı. Özcan, “İklim değişikliği artık hayatımızın bir gerçeği. Üretici yıllardır aynı mevsim düzeniyle çalışmıyor. Bahar ortasında kar yağışı, don, dolu... Bunlar artık olağan olaylar. Ancak TARSİM hâlâ eski yönetmeliklerle çalışıyor. Üreticimiz sigorta yaptırsa bile iklimsel sebeplerden kaynaklanan fizyolojik hasarlarda tazminat alamıyor. Bu da üreticiyi korumasız bırakıyor. TARSİM’in, bu yeni iklim koşullarına uygun biçimde yönetmeliklerini güncellemesi gerekiyor. Mart ayının ortalarından buyana biliyorsunuz çiçeklenme dönemi başlamıştı. O süreç içerisinde de kısmen lokal birtakım soğuklanmaları, özellikle kış vurmalarını yaşıyorduk. Ama tabii lokal olduğu içinde genel anlamda büyük bir sıkıntıyla karşı karşıya kalmadık. Ama geçtiğimiz Nisan ayının 5’inde özellikle sağanak dolu geçişiyle ciddi bir zarara uğramıştık. Dün akşam saatlerinde başlayan kar yağışı ve beraberinde gecenin ilerleyen saatlerinde de çok ciddi bir don ile karşı karşıya kaldık. Kayısıda sabahın ilk saatlerinde sahada yaptığımız çalışmalarda hasarın boyutlarını yeni yeni görmeye başladık. Çok ciddi anlamda çok büyük tarımsal doğal afetle karşı karşıyayız” diye konuştu.

Ak Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkçi'de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda her daim olduğu gibi yine üreticinin yanında olacaklarını açıkladı. Tüfenkçi açıklamasında, "Malatya'mızda kayısı üreticimizin emeğini tehdit eden don olayı ile ilgili süreci Malatya Valiliğimiz ve Tarım Orman Bakanlığımız ile yakından takip ediyoruz. Zarar tespit çalışmaları sahada devam ediyor. Üreticimizin mağduriyetlerinin giderilmesi ve gerekli desteklerinin sağlanması için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz. Malatya'mızın ve Malatya çiftçimizinin yanındayız" ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *