
Deprem sonrası Malatya çarşısının nasıl olacağı halen kamuoyu tarafından bilinmez ve merak edilirken, ilginç gelişmeler olmaya devam ediyor. Teslimatı dahi geciken çarşı için, Mimarlar Odası Başkanı Fidanel “Vasat” sözlerini kullanıp paylaşımlarda bulunurken Milletvekili Ölmeztoprak ise “Muhteşem” diyerek paylaşım yaptı. Hem de Ak Parti Malatya Milletvekili Babacan’ın Mimarlar Oda Başkanına uyarılarına teşekkür ettiği bir dönemde. Malatya Mimarlar Odası Başkanı yaptığı paylaşımda, kendilerinin yapılan Malatya çarşısına sokulmadıkların ve tüm isteklerine rağmen düşüncelerine başvurulmadığını açıklamıştı. Uyarıların dikkatte alınmadığını söyleyen Başkan bir tek Milletvekili Abdurrahman Babacan’ın kendilerini dikkate alıp bazı düzenlemeler gidilmesini sağladığını açıklamıştı.

Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel, “Malatya Çarşı Projesi Hakkında: Yaşadığımız depremlerde çarşımızı kaybettikten sonra yerel paydaşların projeye dahil edilmemesinden kaynaklı olarak Malatya'mızın kültür ve hafızasından uzak bir proje hazırlanıp alelacele uygulanmaya başlandı. Sürece dahil olmak için ciddi mücadeleler vererek görüş ve önerilerimizi iletmeye çalıştık ancak başarılı olamadık. 2 yıllık sancılı bu süreçte telefonuna ulaşabilip derdimi anlatabildiğim Milletvekili Sn. Abdurrahman Babacan’ın mücadelesine şahitlik ettim. Proje her ne kadar vasatın altında sonuçlansa da sürecin başından bugüne kadar her türlü girişimi yaparak revizyon ve iyileştirme çalışmalarına öncülük eden Sn. Babacan’a çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum” demişti. Ak Parti Milletvekili Babacan’da paylaşımdan sonra sosyal medya hesabından çalışmalarından ve uyarılarından dolayı Başkan Fidanel’e teşekkür etmişti.
Malatya çarşı inşaatlarını gezden ve incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgiler alan Ak Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak ise bunların aksine bir paylaşım yaptı. Malatya çarşısı inşaatında her şeyin istenilen gibi yolunda gittiğini belirten Ölmeztoprak, “TESLİMAT TAKVİMİ 2025’in ilk çeyreğinde (nisan ortasında) teslim edilmesi planlanan bölümler genel toplam itibariyle: 1.170 dükkan, 570 ofis, 94 konut → 1.834 bağımsız bölümAyrıca 6410 bağımsız bölümden müteşekkil tüm teslimatlar 2025 Aralık ayında tamamlanacak. Bedesten ve adeta bir açık Alışveriş Merkezi (AVM) formatında tasarlanan çarşımız Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız kalitesi - Emlak Konut GYO güvencesi ile geçmişin ticari geleneklerini günümüzün ihtiyaçlarına uygun şekilde yorumlayacak. Açık avlular, geniş koridorlar ve tarihi dokuya uygun cephe tasarımlarıyla geleneksel çarşı kültürü yeniden hayat bulacak” diye açıklama da bulunan Milletvekili Ölmeztoprak çarşının herkes için erişilebilir ve çevre dostu bir çarşı olduğunu açıkladı.

“Özel gereksinimli bireyler için erişilebilirlik ön planda: •Engelli asansörleri, geniş yürüyüş yolları ve kolay ulaşım sağlayan düzenlemeler ile herkes için konforlu bir kullanım alanı oluşturulacak. Çevre dostu planlama: •Doğal peyzaj, enerji verimli çözümler ve sürdürülebilir materyaller ile Malatya’mızın ekolojik dengesine katkı sağlayacak bir proje inşa ediliyor” diyen Ak Parti Milletvekili Malatya çarşısını anlatırken şu sözleri kullandı:
“ Esnafa yönelik özel düzenleme: •Esnafların yeni dükkanları, mevcut dükkanlarının bulunduğu katlarla uyumlu olacak şekilde tahsis edilecek. Natamam teslim edilecek ofisler, kullanıcıların kendi ihtiyaçlarına göre dizayn edebileceği şekilde bırakılacak. Yeni düzenleme ile daha önce sadece pasajın içinden girişi yapılan ve hiçbir cepheden görünmeyen Kiğılı Camii’nin son düzenlemelerle yeni çarşımızda etrafında 7 metrelik bir açıklıkla birlikte İstasyon Caddesi’nden silüeti net bir şekilde görünecek. Önceki konumda pasaj içinde kalan cami, görünürlüğü sınırlı bir noktadaydı. Şimdi ise Malatya’nın manevi kimliğini ve şehir estetiğini tamamlayacak şekilde açık bir alanla bütünleşiyor.

Malatya’mızın ticaret hayatına yeni bir kimlik kazandıracak bu çarşı, şehrimizin ekonomik ve sosyal hayatını yeniden şekillendirecek bir merkezdir. Geleneksel çarşı kültürünü koruyarak, modern ticaretin gerekliliklerini karşılayacak şekilde planlanan bu proje, esnafımızın güçlenmesini, ticaretimizin büyümesini ve Malatya’nın daha canlı bir cazibe merkezi olmasını sağlayacaktır. Bu dönüşüm, Malatya’mızın geleceğine yapılan bir yatırımdır. Geçmişin izlerini, bugünün ihtiyaçlarıyla harmanlayan bu yeni çarşı, şehrimizin direncini, kültürel mirasını ve ticaret gücünü geleceğe taşıyan bir simge olacak. Tarihimize sahip çıkıyor, şehrimizi güçlendiriyor ve Malatya’mızın yarınları için gayret ediyoruz.”

“Hafızamızdan Geleceğe Uzanan Yol Şehirler, geçmişleriyle kök salar , hatıralarıyla büyür . Malatya’mızın ticaret hayatına ruh veren Şire Pazarı, Bakırcılar Çarşısı , Mısır Çarşısı gibi simge çarşılarımız, alışverişin yanı sıra , dostlukların kurulduğu , mesleklerin ustadan çırağa aktarıldığı , anıların biriktiği yerlerdi. Her dükkânın bir hikâyesi, her sokağın kendine has bir sesi vardı. Ancak 6 Şubat asrın afeti, bu izleri derin bir hüzünle sarstı. Bugün, Malatya Merkez Çarşı İnşaatı ile hafızamızı da yeniden inşa etmeye gayret ediyoruz “ diyerek Malatya çarşısında geçmişin unutulmadını ve yaşatılacağına vurgu yapan Milletvekili Ölmeztoprak söylenenlerin aksine çarşının mükemmelliğinden bahsederek sözlerini şöyle tamamladı:
“Yeni çarşılarımız, modern şehircilik anlayışıyla tasarlanırken, geçmişin izlerini yaşatma sorumluluğunu da taşıyor. Her taş, geçmişin hatırasını koruyarak yerini buluyor. Esnafımızın yıllar boyu ekmeğini kazandığı bu çarşılarda, nesiller boyunca süregelen bir kültür yeniden canlanıyor. Bu dönüşüm, Malatya’mızın ticari hafızasını koruyarak , geleceğe taşımak için attığımız bir adımdır.”
