
Fırat Kalkınma Ajansı, Malatya ve TRB1 Bölgesi’nde önemli kalkınma projelerini hayata geçirmeye devam ediyor. 2024 yılı itibariyle, Cazibe Merkezleri Destekleme Programı (CMDP) ve Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında, toplamda 79 milyon TL’lik büyük bir yatırım Malatya’ya kazandırıldı. Bu projeler, hem ekonomik kalkınmayı desteklemeyi hem de sosyal gelişimi güçlendirmeyi hedefliyor.
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Ak Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, “Cazibe Merkezleri Destekleme Programı (CMDP) “Hububat Sektörünün Deprem Sonrası Toparlanması ve Değer Zincirinin Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında Yeşilyurt Yaka Mahallemizde 4.000 ton kapasiteli 40 silo ve 20 modern ofis inşa edilecek. Proje bütçesi: 58.8 milyon TL, Fırat Kalkınma Ajansı desteği: 50 milyon TL” ifadelerini kullanarak yapılan yatırımlar ve yapılacaklar hakıında açıklamalar da bulundu.

“Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) Kadın ve genç istihdamını artıracak projelerimiz hayata geçiyor! Battalgazi Kadın Yaşam Merkezi Projesi: Kadınlarımıza gastronomi, seramik, dikiş-nakış eğitimleri verilecek, çocuklarımız için sınıflar açılacak. Toplam bütçe: 6.2 milyon TL “ diyen Ölmeztoprak sözlerine şöyle devam etti:
“Doğanşehir Kadınları Yöresel Ürünlerine Yeniden Hayat Veriyor Projesi: Kadın kooperatiflerine soğuk hava deposu ve ekipman desteği sağlanacak. Toplam bütçe: 4.6 milyon TL Yeşilyurt Meslek Edindirme Merkezi: Kaynakçı, elektrik motor bakım ustası ve CNC operatörü yetiştirecek mesleki eğitim merkezi kuruluyor. Toplam bütçe: 9 milyon TL Ayrıca yeni dönem için 2025 SOGEP başvuruları başladı! Son tarih: 16 Şubat 2025 Detaylar için http://fka.gov.tr Dünya Gıda Programı (WFP) İş Birliği “Buğday Değer Zinciri İyileştirme Projesi” kapsamında Doğanşehir’imizde tarım makineleri parkı kuruluyor ve 5 değirmen onarılıyor. Toplam yatırım: 23.7 milyon TL.

Sosyal Kapsayıcı Yeşil Geçiş Projesi (SoGreen) Yeşil dönüşüm için dev bütçe! TRB1 Bölgesi’ne 11 milyon dolar kaynak aktarılması bekleniyor. KOBİ’lere faizsiz kredi ve kadın girişimcilerimiz için hibe desteği sağlanacak! MASKİ ile Yerel Kalkınma Projesi Malatya Merkez İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nde atık suyun tarımsal kullanıma uygun hale getirilmesini amaçlayan “Yerel Kalkınmayı Desteklemek Amacıyla Tarımsal Kullanıma Yönelik Atık Suyun İleri Arıtımı Projesi” değerlendirme sürecinde olup, ilgili kurumlarla görüşmeler devam etmektedir. Desteklenmesi halinde 150.000 m³/gün kapasiteli tesisin çıkış suyunun tarımsal kullanıma uygun hale getirilmesi sağlanarak Battalgazi’mizdeki çiftçilerimizin hizmetine sunulacak. Toplam bütçesi 2.3 milyon dolar olan projeye, 1.4 milyon dolar hibe desteği sağlanması beklenmektedir. Malatya’mızın ekonomik ve sosyal gelişimi için güçlü projelerimizle ilerlemeye devam ediyoruz!”
