
KENAN KAYA – ( ÖZEL HABER) –
Malatya Kültür ve Turizm İl Müdürü Yener OBA, şu anda Malatya’da turizm konuşmanın erken olduğunu ancak turizm alt yapısını oluşturacak çalışmaların yapılmasının ve bir stratejik plan dahilinde adım adım ilerlemenin doğru olduğunu ifade etti. Malatya’nın ciddi bir deprem felaketi geçirdiğini ve şehrrin ağır hasar aldığını söyleyen Yener OBA, “Şimdi birlik olma ve deprem yaralarını sarma zamanı. Şu an şehrimizde 120 bin hemşerimiz konteynerlerde yaşıyor, esnaf konteynerde iş yapmaya çalışıyor. Turizmin gelişmesi için öncelikle tescilli kültür varlıklarımızda başlayan restorasyonların bitirilmesi ve yeni yapılan hizmet binalarımızın açılması gerekmektedir.

Geçtiğimiz günlerde THY Yönetim kurulu Başkanımız Sayın Ahmet Bolat Beyi ilimizde ağırladık ve ilimizin uluslararası platformlarda tanıtılması için destek istedik. Sayın Başkanımızın koordinasyonunda Türkmenistan, Çin ve Kore’den Tur operatörleri yöneticileri ilimize ziyarete geldiler. Onları misafir ettik ancak restorasyonu devam eden hizmet binalarımıza götüremedik. Belirli noktaları gösterebildik. Bizim önceliğimiz şehrimizi yeniden eski günlerine döndürmek” dedi.
Vali Seddar YAVUZ’ un Malatya için bir şans olduğu vurgusunu yapan Kültür ve Turizm Müdürü Malatya Kalite Haber aracılığı ile önemli açıklamalarda bulundu. "Malatya’da konteyner kentlerimizde yaşayan öğrencilerimizin ders çalışma alanlarının kısıtlı olması sebebiyle İl Halk Kütüphanemiz başta olmak üzere tüm kütüphanelerimizin ders çalışma alanları haline getirerek genç kardeşlerimiz tarafından yoğun kullanılan tesisler haline geldi" ifadesi kullana Oba,

“Düşünsenize konteynerde aileleriyle birlikte yaşayan üniversite ya da sınavlara hazırlanan çocuklarımız burada ders çalışıyor. Aynı sınavlara giren fakat aynı şartlarda çalışma imkânı bulamayan gençlerimize fırsat eşitliği sağlamak adına yeni kütüphaneler yapmayı planlıyoruz. Yeşilyurt ilçemizde yapmayı planladığımız İlçe Halk Kütüphanemizde epey yol katettik. Depremin ilk gününden itibaren ilimizden desteklerini hiç eksik etmeyen Sayın Bakanımıza teşekkür ederim.
Arguvan ilçesinde depremden zarar gören kütüphanemizin yerine 2025 yılında yeni bir kütüphane yapmayı planlıyoruz. Pütürge ilçemizde bir kütüphanemiz bulunmamakta. Bakanlığımız ile yaptığımız görüşmeler sonucunda Pütürge İlçe Halk Kütüphanesi yapmayı kararlaştırdık. Yer belirlemelerini yaptık ve inşaatları 2025 yılı içinde bitireceğiz” dedi. Yener Oba, şu anda Sabancı Kültür Merkezi’nin ihalesi de yapıldı aynı yerinde muhteşem bir bina ile faaliyetine yakın zamanda yeniden geçeceği ifadelerini de kullandı.

Malatya’mıza yeni bir müze kazandırma hedefi olduğunu ifade eden Sn. OBA, "Malatya’nın Türk İslam Tarihinde çok önemli bir yere sahip olduğuna vurgu yaparak, “İslamiyet’in yayılmasında da çok ciddi hizmetleri olmuştur. Ordu’da Emiroğlu konağı ve aşireti var, araştırdığımızda bakıyoruz asılları Arapgir’e dayanıyor. Bu aşiret Türk-İslam tarihi için önemli hizmetlerde bulunmuştur. Malatya’da mutlaka Türk İslam Eserleri Müzesi açılmalıdır. Malatya Beşkonaklar’ın Malatya Mutfak Sanatları ve Gastronomi Merkezi olarak Malatya Turizmine kazandırmak üzere hazırlıklarımızda sona yaklaştı" sözlerin de kullandı.
Kültür Yolu Festivali’ne Malatya’nın dâhil edilmesi için büyük uğraşlar veren ve sonunda başaran Müdür Yener Oba, en büyük hayalinin ise Teknofest ve Etnospor Kültür Festivallerini Malatya’ya getirmek olduğunu, bu anlamda girişimlerde bulunduklarını açıkladı.

