
Her fırsatta Malatya sorunları için mücadele ettiklerini söyleyen, sokağa inip esnaf ziyaretlerinde bulunan, vatandaşlar ile resimler çektirip, mücbir sebepten bahseden STK temsilcileri önemli konularda ise ortalarda görünmüyorlar. Göreve geldiği günden beri Malatya’nın düze çıkması için elinden geleni yapan hatta mesai saatleri dışında dahi çalışan Seddar Yavuz’un İnönü Üniversitesindeki önemli toplantısına Sivil Toplum Kuruluşları Başkanlar katılmadı.
Malatya Valisi Seddar Yavuz’un İnönü Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen 56. TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Malatya Bölge Sergisi’nin açılış töreni ardından İnönü Üniversitesi Rektörlük Senato Salonu’nda düzenlenen İnönü Üniversitesi Paydaş Kurumlar Toplantısına STK Başkanları davetli olmalarına rağmen gelmediler. Bu önemli toplantıya yönetim kurulundan üyeleri göndermekle yetinen Başkanlar, Seddar Yavuz'un, “Üniversitelerimiz, ülkemizin bilim ve eğitim alanındaki en önemli markalarından biridir. Şehrimiz de bilim şehri tanımına son derece uygun bir yapıya sahiptir. Geçmişte farklı illerde görev yapmış Vali olarak şunu açıkça ifade etmek isterim ki, İlimizdeki üniversiteler, akademik başarıları, yürüttükleri projeler ve ortaya koydukları performans açısından önemli bir seviyeye ulaşmıştır. Bu başarıda emeği geçen tüm akademisyenlerimize, şehrimizin yöneticilerine ve katkı sunan herkese şükranlarımı sunuyorum. Üniversiteler yalnızca kampüslerinde bilim üreten ve bunu uygulayan kurumlar değildir. Eğer öyle olsaydı, belirli şehirlerde toplanmaları daha verimli olabilirdi.

Ancak biz üniversiteleri, şehri aydınlatan birer değer olarak görüyoruz. Dolayısıyla üniversitelerimizin sanayi, üretim, ihracat, sosyal ve kültürel alanlardaki çalışmalara aktif olarak katkı sağlaması gerektiğine inanıyoruz. Nitekim Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde her ilimize bir üniversite kazandırılmıştır.
Üniversite-sanayi iş birliği konusundaki çalışmalara daha fazla destek verilmesi büyük önem taşıyor. Şehrimizdeki tüm kurum ve kuruluşlar, sivil toplum örgütleri, iş dünyası ve yerel yönetimler üniversitelerin gelişmesine katkıda bulunmalı, akademisyenlerimizin daha iyi çalışma ortamlarına sahip olmalarını sağlamalıdır. Özellikle depremden etkilenen iki üniversitemizin fiziki altyapılarının hızla iyileştirilmesi için yoğun bir çaba içerisindeyiz. Malatyalı iş insanlarımızın da bu sürece duyarlılık göstermesi büyük önem taşımaktadır.
Üniversitelerimizin gelişmesi için hayırseverlerimizin desteği de çok kıymetlidir. Depremin etkilerini ortadan kaldırmak ve eğitimde sürekliliği sağlamak için üniversitelerimize yapılacak bağışlar ve yatırımlar büyük bir anlam taşımaktadır. Bununla birlikte, şehrimizdeki başarılı öğrencilerimizin desteklenmesi de büyük önem arz etmektedir. Çok yetenekli araştırma projeleri geliştiren gençlerimiz var; ancak bu projelerin hayata geçirilmesi için ekonomik imkânları sınırlı olan öğrencilerimize destek sağlanmalıdır. Örneğin, bilim ve teknoloji alanında çalışan öğrenci gruplarımız malzeme temininde büyük zorluklar çekiyor. Bu noktada, iş insanlarımızın ve sanayi kuruluşlarımızın bu gençlere destek olması gerekmektedir.
Üniversitelerin güçlenmesi, bilim ve sanayi ile bütünleşmesi, bir şehrin kalkınmasının en önemli unsurlarından biridir. Günümüzde bilim ve teknolojiye yatırım yapmayan toplumlar, rekabet gücünü kaybetmeye mahkûmdur. Ülkemizin geleceği için bilim, sanayi ve teknoloji alanında yürütülen projelere sahip çıkmalıyız. Hepimiz biliyoruz ki, bağımsız ve güçlü bir ülke olmanın yolu üretmekten, çalışmaktan ve bilimsel araştırmalara değer vermekten geçiyor.

Bugün burada, üniversitelerimizin ve şehrimizin geleceğini birlikte şekillendirmek adına önemli bir adım atıyoruz. Sayın Rektörümüzün ve kıymetli akademisyenlerimizin her zaman yanındayız. Onların başarılı çalışmalarını desteklemek, bilim insanlarımızın projelerine sahip çıkmak hepimizin sorumluluğudur. Şehrimizin eğitim, bilim ve sanayi alanındaki potansiyelini en üst seviyeye çıkarmak için iş birliğimizi güçlendireceğimize inanıyorum" ifadelerini kullandığı konuşmasını da duyamadılar.
Şehrin ve üniversitenin kalkınması için atılacak adımların konuşulduğu böyle önemli bir toplantıya katılmamayı tercih eden Malatya’nın onlarca Sivil Toplum Kuruluş ve Oda başkanları birkaç güne, ya hasta birinin yanına gider, yâda bir esnafı ziyaret edip dert dinlerken poz vererek paylaşımda bulunurlar.
Bu arada görüşlerine başvurduğumuz Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, bugüne kadar Valiliğin tüm toplantılarına katıldıklarını lakin bu toplantıda yer alamadıklarını açıkladı. Çünkü Başkan aynı zamanda Malatya Vali Yardımcılarından Talat Tabur ile Kayısının geleceği hakkında önemli bir toplantı yapıyordu. Valinin Kamunun, kentin yönetiminin başı olduğunu ifade eden Başkan Özcan, “Vali beyin davet ettiği yere gitmemek yâda yardımcı, yönetici göndermek olmaz. Komutan davet ediyorsa yaver gönderemezsin. Bu benim anlayışımda yok. Kaldı ki Sayın Valimiz Malatya için gerçekten güzel hizmetlere imza atıyor, çalışmalar yapıyor” dedi. Malatya’nın değerli ve önemli diğer Oda ve Sivil Toplum Örgütlerinden ise bu konu ile ilgili bir ses çıkmadı. Vali tarafından davet edilmelerine rağmen toplantıya temsilci göndermekle yetinen başkanların açıklamaları merak konusu oldu.
