
Arguvan’ın dört mahallesinin maden sahası ilan edilmesi Arguvanlılar ve çevrecileri isyan ettirdi. “Toprağımızı peşkeş çektirmeyiz” diyen Malatya Çevre Platformu (MAL-ÇEP), Arguvan Nazım Hikmet Meydanında durumu protesto ettiler. Platform adına açıklama yapan Hasan Kaya, “Yaşam alanlarımız olan topraklarımız, vatan ve namustur. Havamızı, suyumuzu, toprağımızı ve doğamızı yabancı şirketlere peşkeş çektirmeyeceğiz” dedi.
Nazım Hikmet Meydanı’nda yapılan basın açıklamasında; İsaköyü, Hakverdi, Tatkınık ve Tarlacık mahallelerinde 4. grup madenler olarak adlandırılan toryum, altın, krom ve gümüş madenlerine yönelik çalışmalar yapılacağı belirtildi. "Arguvan'ın 4 köyü maden sahası ilan edildi. Vahşi Maden Projelerine karşı, Arguvan’ın İliç yapılmaması için Nazım Hikmet Meydanı'ndan sesimizi duyurmaya, Vahşi Madenciliğe hayır demek için burada toplandık” diyen Hasan Kaya sözlerine şöyle devam etti:

“Ekolojinin mücadelesi siyaset üstüdür. Dili, dini, siyaseti olmaz. Doğadan, ekoloji ve yaşamdan yana olan herkes ekoloji mücadelesine destek vermelidir. Biz de bugün sizlerle dayanışma için burdayız. Yaşam alanlarımız olan topraklarımız, vatan ve namustur. Havamızı, suyumuzu, toprağımızı ve doğamızı yabancı şirketlere peşkeş çektirmeyeceğiz. Maden sahası ilan edilen köylerimiz: İsaköyü, Hakverdi köyü, Tatkınık ve Tarlacık köyleri. Bu bölgeleri Vahşi Kapitalizmin yıkıcı etkilerine teslim edecek miyiz? Sevgili doğaseverler; Malatya'nın 9 ilçesi vahşi maden şirketleri tarafından kuşatma altında. Bu kuşatmaya izin verecek miyiz? Maden Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından duyurulan 303. ve 305. grup maden sahaları ihalesi, Arguvan, Arapgir, Akçadağ, Darende, Doğanşehir, Kuluncak, Hekimhan, Yazıhan ve Pütürge İlçelerini kapsıyor. Özellikle 4. grup madenlerin ağırlıkta olduğu bu ihaleler, bölgedeki doğal yaşam ve tarım alanlarını tehdit ediyor.

4. grup madenler olan Toryum, Altın, Krom, Bakır, Gümüş madenleri üzerine yeni sahalar açılacaktır. Yetkililerin bu sürece nasıl bir yanıt vereceği ise merak konusu. Arguvan'ı İliç yaptırmayacağız. Temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşamak anayasal hakkımızdır. Anayasa'nın 56. maddesi 'Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir' hükmünü içermektedir. Bu madenleri çıkarma pahasına derelerimiz, topraklarımız kirlenmesin, tarım alanlarımız yok olmasın. Ağaçlarımız kesilmesin. Arguvan, Yamadağları ve Göldağları platoları Malatya'nın en zengin flora ve faunasına sahip endemik türlerin yoğunlukla bulunduğu bölgemizdir. Şotik Çayı, Cevizdere Çayı, Kozluk Çayı, Arguvan ve Arapgir bölgesinin en önemli su kaynaklarıdır. Arguvan Ovası'nı sulayacak Baraj Şotik su havzasında bulunuyor. Tüm su kaynaklarımızı kurutacak, tarım, hayvancılık ve arıcılığı bitirecek projelere karşıyız."
