Malatya’da kayısının geleceği ile ilgili Üniversite tarafından düzenlenen panel yeterli ilgiyi görmedi. Her fırsatta “Kayısıda ki zirai don felaketi”ni gündeme getirip sözüm ona yetkilileri göreve çağıran Oda Başkanları bu kez duyarsız kaldılar. Don olayının etkilerini bilimsel veriler ışığında değerlendirmek, üreticilere yönelik önleyici tedbirlerin ele alınması ve tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla Malatya Turgut Özal Üniversitesi tarafından Battalgazi Belediyesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen; Akademi Gözüyle Zirai Don Sonrası Kayısıda Ağaç ve Bahçe Bakımı; başlıklı program Malatya’daki Sivil Toplum Birlikleri ve Oda Başkanlarının dikkatini çekmedi. Oda Basşkanlarının katılım sağlamak yerine vekil göndermeyi tercih ettiği toplantıya Belediye Başkanları da katılım sağlamadılar.

ODA BAŞKANLARI İLGİ GÖSTERMEDİ
Oda başkanı olarak Ticaret Borsa Başkanı Ramazan Özcan’ın katılım sağladığı, programa; Vali Seddar Yavuz’un yanı sıra Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, Vali Yrd. Talat Tabur, Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Mehmet Fatih Güven, Kale Belediye Başkanı İhsan Özbay, Battalgazi Belediyesi Başkan Yrd. Ahmet Ünver, Yeşilyurt Belediyesi Başkan Yrd. Kemal Oruç ile ilgili kurum ve kuruluşların yöneticileri katıldı.
Kayısının konuşulduğu programda Malatya Valisi Seddar Yavuz, “11 Nisan 2025 tarihinde ilimizde meydana gelen zirai don olayının hemen ardından, Valiliğimizde ilgili paydaşlarımızla hızlı bir şekilde bir araya gelerek süreci yakından takip etmeye başladık. Zarar tespit çalışmalarını ivedilikle başlattıktan sonra daha geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştirerek alınması gereken tedbirleri ve uygulanacak yöntemleri kamuoyuyla şeffaf bir şekilde paylaştık. Hepimizin bildiği gibi, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da bu konuyu yakından takip etmekte ve gerekli adımların atılması konusunda bizzat talimatlar vermektedir.

GÜNDEM KAYISI
Tarım Bakanımız da derhal ilimize gelerek yerinde incelemelerde bulunmuş, çiftçilerimizi dinlemiş ve toplantılar gerçekleştirmiştir. Ancak bu noktada bir hususun altını özellikle çizmek istiyorum. Tüm çiftçilerimizden, kendi yöntemleriyle değil, bilimsel tavsiyeler doğrultusunda hareket etmelerini istirham ediyorum. Öncelikle sabırlı olmalı, ardından da uzmanların rehberliğinde doğru adımları atmalıyız. Kayısı Araştırma Enstitüsü ve üniversitelerimiz bu konuda önemli çalışmalar yürütmekte ve iş birliğinin artırılması büyük önem taşımaktadır.
Bu vesileyle, başta Sayın Rektörümüz olmak üzere, dekanlarımıza, sahada büyük bir özveriyle çalışan Tarım İl Müdürlüğümüz personeline teşekkür ediyorum. Şehrimizde gönül birliğiyle, el ele, omuz omuza çalışıyor; bu zorlu süreçten en az zararla çıkmak için gayret gösteriyoruz. İnşallah kısa sürede bu süreci de aşarak daha güzel günlerde tekrar bir araya geliriz.” dedi.
Vali Yavuz’un konuşmasının ardından alanında uzman akademisyenler tarafından Zirai Don Sonrası Kayısıda Ağaç ve Bahçe Bakımı konulu sunumlar gerçekleştirildi. Katılımcılar, sahadaki gözlemler ve bilimsel veriler ışığında değerlendirmelerde bulunarak bilgi alışverişinde bulundular.