Çiftçiye verileceği söylenen desteklerin yeterli olmadığını belirten İYİ Parti Malatya İl Başkanı Serdar Yıldız, “Malatya afet bölgesi ilan edilmeli. Tarım Bakanlığı bal yapmayan arı gibi tarıma kör bakıyor” dedi. İlçe gezilerine devam eden İyi Parti İl Teşkilatı bu kez de Akçadağlılar ile buluştu. Akçadağ’da vatandaşlar ile bir araya gelerek istek ve sorunlarını dinleyen İl Başkanı Serdar Yıldız daha sonra Ziraat Odası Başkanlığını ziyaret etti. Başkan ile zirai don felaketi hakkında fikir alışverişinde bulunan il Başkanı Yıldız, Malatya’da üreticinin acilen desteklenmesi gerektiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
BAKANLIK TARIMA KÖR BAKIYOR
“Kayısının olmaması tüm kesimleri etkiliyor. Yani zincirleme bir etki oluşuyor. Çiftçilere yardım edilmezse çiftçiler bahçesinin bakımını yapamayacak bakım yapılmasa önümüzdeki yıllarda üretim yapılamayacak. Tarım Bakanlığı bal yapmayan arı gibi tarıma kör bakıyor. Tarım gittikçe kötüye gidiyor. Devlet destekleme yapıyormuş ya da yapacakmış gibi görünüyor. Ancak bu söylenenler ilimiz için yeterli değil. Malatya afet bölgesi ilan edilmeli. Yok şunu verdik yok bunu verdik ile çiftçi depremden sonra ayağa kalkamaz. Partimiz genel merkezi bu konuyu takip ediyor. Biz de ilimizde gelişmeleri takip ediyoruz.”

Bir yıl desteğin yeterli olamayacağını belirten Akçadağ Ziraat Odası Başkanı Mehmet İnal, “11 Nisan’da yaşanan don felaketinden sonra ilçede yaşayanlar ne yapacağını bilmiyor. Akçadağ genelinde kayısı yok. Önümüzdeki en az 2 yıl daha ürünün olmama ihtimali çok yüksek” ifadelerini kullanan Akçadağ Ziraat Odası Başkanı Mehmet İnal ise, ithal kayısıyı yeniden gündeme getirerek sözlerini şöyle sürdürdü:
“MALATYA KAYISISININ ADINI LEKELİYORLAR”
“Vatandaşlar çok büyük mağduriyet yaşayacak. Vatandaşların devletten beklentileri var. Devlet desteklemeli. Biz de onların sesini duyurmak için uğraşıyoruz. Üreticilerin kredi borçlarının en az 2 yıl faizsiz ertelenmesi ve üreticilere düşük faizli ya da faizsiz kredilerin verilmesi gerekiyor. Dönüm başına fiyat netleşmedi, komisyon oluşturulacak ona göre fiyat belirlenecek. ÇKS kayıtları dikkate alınacak. Ve ÇKS için çiftçilere 3 ay süre verildi. Ancak destekler bir yıllık olarak hesaplanmamalı. Bir yıl destek verildi sonraki yıl nasıl geçinecek üretici. Çözüm olarak dışarıdan ürün getirerek yerli ürüne katılarak satılacak. Daha önceki yıllarda Tacikistan ve Özbekistan kayısı getirilerek Malatya kayısısı diye sattılar. Ancak Malatya kayısının ismini lekelediler. Malatya kayısısı iklimi, toprağı nedeniyle farklı bir özellikte. Burada partilere, siyasiler ve yetkililere görev düşüyor. Kayısıların üzerine nereden alınıyorsa o ülke yazılsın. Malatya kayısı diye satılmasın. Bunu dile getirirseniz, üreticilerin emeklerine sahip çıkmış olursunuz.
