Malatya’nın yetiştirdiği ve ülke ekonomisine yön veren işadamlarından birisi olan Erman Ilıcak büyük bir yatırım için harekete geçti. Rönesans Holding, Türkiye'nin dışa bağımlılığını azaltacak ve cari açığı dengeleyecek dev bir yatırım yapıyor. Malatyalı işadamının bu yatırım ile ülke ekonomisine katkısı 300 milyon dolar olacak. Erman Ilıcak, Türkiye'nin dışa bağımlılığını azaltacak ve cari açığı dengeleyecek dev bir yatırım hamlesi başlattı. Adana’nın Ceyhan ilçesinde kurulacak olan Polipropilen (PP) Üretim Tesisi ve Terminal Projesi için harekete geçen işadamı, yıllık 300 milyon dolar cari açık azaltıcı etkisi olacak yatırımıyla dikkat çekiyor.
Rönesans Holding, ABD Uluslararası Kalkınma Finans Kurumu (DFC) ile İspanya İhracat Kredi Ajansı (Cesce) aracılığıyla toplam 1,3 milyar dolarlık uluslararası kaynak sağladı. Rönesans Holding’in Onursal Başkanı Dr. Erman Ilıcak, projenin sadece ekonomik değil, stratejik anlamda da büyük bir adım olduğunu belirtti. Ilıcak, bugüne kadar dünyanın birçok ülkesinde önemli projelere imza attıklarını vurgulayarak, “Toplamda 50 milyar dolarlık proje gerçekleştirdik; bunun yaklaşık 35 milyar doları yurt dışında hayata geçti. Avrupa’nın en uzun tünelinden, dünyanın en büyük GTG tesisine kadar birçok alanda çalıştık. Şimdi ise gayrimenkulden yenilenebilir enerjiye, endüstriyel tesislerden sosyal altyapıya kadar geniş bir yatırım portföyüne sahibiz” ifadelerini kullandı.
Bugüne dek Türkiye’de ortaklarıyla birlikte toplamda 10 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını belirten Malatyalın Ilıcak, “Singapur, Fransa, Japonya ve Güney Kore gibi ülkelerden uluslararası iş ortaklarımızla Türkiye ekonomisine katma değer sağlıyoruz. Amacımız dış ticaret açığını azaltmaya yönelik kalıcı projeler geliştirmek” dedi.
12 Ülkeden Uzmanla Geliştirilen Dev Yatırım
Ceyhan’daki PP tesisi projesinin, 12 farklı ülkeden alanında uzman çözüm ortaklarıyla geliştirildiğini söyleyen Ilıcak, bu yatırımın Türkiye sanayisine yeni bir soluk getireceğini belirtti. Ilıcak,“Özellikle endüstriyel makine, plastik, kimya ve metal ithalatının azaltılması için bu tip stratejik yatırımlar hayati önem taşıyor” dedi. 10 yılda 500 milyon doların üzerinde büyüklüğe sahip yaklaşık 20 milyar dolarlık sanayi yatırımı yapıldığını, ancak bunun yeterli olmadığını vurgulayan Ilıcak, bu açığı kapatmak için önümüzdeki beş yılda yıllık en az 12 milyar dolarlık yatırım yapılması gerektiğine açıkladı.
Malatyalı İlıcak, EBRD ve IFC ile yıllardır yürüttükleri iş birliğinin Türkiye’ye önemli katkılar sağladığını belirtti. Özellikle sağlık sektöründeki dönüşümde EBRD’nin önemli rol oynadığını kaydeden Ilıcak, “Türkiye bu iş birliğiyle yurt dışından 15 milyar dolar finansman sağlayarak sağlık altyapısını dönüştürdü. Orta Asya ve Afrika ile ilişkilerimiz güçleniyor. Türkiye, artık nüfusunun on katı büyüklüğünde bir bölgeye hizmet sunan, sağlık ve eğitim gibi temel ihtiyaçlara yanıt veren bir merkez haline geldi. Biz de bu gelişmelerin ekonomik boyutunu destekleyerek Türkiye’nin sanayileşmesine katkı sunuyoruz” şeklinde konuştu.

POLİPROPİLEN NE DİR NE İŞE YARAR?
Polipropilen, otomotiv sanayinde kullanılan parçalardan mutfak gereçleri üretimi ve yiyecek paketlemesine kadar birçok alanda kullanılabilen termoplastik bir plastik malzemedir. Monomer propilenin polimer hale getirilmesiyle elde edilen polipropilen asit ve bazlara karşı dirençlidir.
Polipropilen Nedir?
Polipropilen (PP), tekstil başta olmak üzere otomotiv sektöründen gıda sektörüne kadar pek çok kullanım alanına sahiptir. PP kısaltmasıyla kullanılan polpropilesin asit ve bazlara karşı oldukça dayanıklıdır.
Propilen ilk defa Giulio Natta ve Alman Kimyager Karl Rehr tarafından 1954 yılında izotaktik bir polimer haline getirilmiştir.
Polipropilenin Fiziksel Özellikleri Nelerdir?
Polipropilen (PP) sert, opak ve sağlam bir malzemedir. Düşük özgül ağırlığa sahiptir, suda yüzebilir. En yaygın ticari polipropilenin kristal yapısı, düşük yoğunluklu polietilen (LDPE) ve yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE) arasında bir seviyededir. LDPE’den daha az sert ve HDPE’den çok az gevrek bir yapıdadır.