KENAN KAYA ( ÖZEL HABER) - İklim değişikliği nedeni ile yaşanılan zirai don Malatya’da tamiri zor zararlara sebep olurken kayısı konusunda bu kez de farklı sorunlar ortaya çıkmaya başladı. Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Yunus Kılıç, Ticaret Borsasına gönderme yaparak, “Birileri çıkar sağlayacak rant elde edecek diye biz yalan konuşmayız, yalan konuşmak bize yakışmaz. Yoksa sokağa çıktığımızda yüzümüze tükürürler. Kim istiyorsa gelsin görsün. Malatya’da kayısı bitti. Kayısı değil buğday ve arpa dışında hiçbir ürünümüz kalmadı” açıklaması yaptı.
Don olayının ardından Malatya Valisi Seddar Yavuz koordinasyonunda basına kapalı olarak ‘acil kodu’ ile yapılan istişare toplantısında Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan ile tartıştıklarını açıklayan Başkan Kılıç, Malatya Kalite Haber'e yaptığı açıklamada “Ben yıllardır bu görevdeyim ve tek hedefim üreticiyi, Malatya’mın kayısısını korumak. Rant peşine gitmedin gitmemde. Bizim tek amacımız dürüst çalışıp üreticimize yardımcı olmak. Ama birileri toplantıda bize adeta yalan söylemememizi istedi. Bunu kabul etmeyince de sinirlenip salonu terk etti” ifadelerini kullanarak şunları söyledi:
“DON MALATYA'YI BİTİRDİ"
Son günlerde asrın bir felaketi yaşanıldı. Don olayı Malatya’yı bitirdi. Kayısımız başta tüm ürünlerimiz bir gecede yok oldu. Çiftçinin tüm emeği boşa gitti. Yaklaşık yüzde 100 oranında ürünümüz yok oldu. Elimizde bir tek buğday ve arpamız kaldı. Ürün değil ağaçlarda ciddi zararlar gördü. Bu konuda çalışma yapılmalı. Hemen zarar tespiti yapıp üretici desteklenmeli. Vali bey olaydan hemen sonra paydaşlar ile bir toplantı yaptı. Burada bizde gördüklerimizi düşüncelerimizi anlattık. O da ne birisi çıktı ‘Tüccarı da ihracatı da düşünmemiz lazım. Eğer bu rakamları söylersek, Pazar çıkmaza girer, satış durur. İhracatçı yok olur, zarar eder’ dedi. Bizim sözlerimize karşı çıktı. Bende Vali beye, Sayın Valim biz gerçekleri söylemek zorundayız. Ne yani yalan mı konuşalım. Gerçek ne ise onu anlatmak zorundayız. Çiftçi tüm ürününü kaybetti. İnanmayan sahaya incin, inceleme yapsın, görsün. Malatya’da kayısı anlamında bir şey kalmadı. Zarar yüzde 80’ler hatta yüzde 100 oranında. Biz birileri kazanacak diye yalan söyleyemeyiz. Biz yalan söyleyecek insanlar değiliz. Yalan söylersek üreticimizin yüzüne nasıl bakarız, sonra sokakta yüzümüze tükürürler ifadesini kullandım. Bunun üzerine de Sayın Oda Başkanı Ramazan Özcan toplantıyı terk etti.”
Malatya’da bu durumda dahi rant peşinde koşanların olduğuna vurgu yapan Başkan Kılıç, “Malatyalı perişan, üretici çıkmazda ona çözüm aramak yerine yalana başvurmak ne oluyor? Daha önce aldığımız duyumlara göre Özbekistan’dan ürün getirip Malatya kaysısının içine katılarak yurt dışına gönderilmiş. Yine bu mu yapılacak?” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:
“İTHAL KAYISI GETİRMEYE ÇALIŞIYORLAR”
“Biz sahadayız, halkın içindeyiz. Daha birkaç ay, bu sene yurt dışından ithal edilen kayısıların olduğu duyumunu aldık. Bunu araştırdık. Bir ne görelim, İzmir’de bu ürünler Malatya kayısının içine karıştırılıp yurt dışına gönderiliyormuş. O zamanda konuştuk yine konuşacağız. Bu davranış, Malatya’nın Malatya kaysısının itibarını bitirir. Birileri rant sağlayacak diye bunu görmezlikten gelemeyiz. O zaman Sayın Bakan Yumaklı ile görüştük. Kendisine konuyu anlattık Sayın Bakan da bize ‘ Konu hakkında bilgim var, birkaç milletvekili de söyledi. İnceleme yapıyoruz’ demişti. Yine Sayın Vali’nin de olduğu bir toplantıda Borsa Başkanı Ramazan Bey bizi işaret ederek yalancılıkla suçlamış, ‘Saygısızca edepsizce kayısı dışardan getiriliyor diyenler var’ ifadelerini kullanmıştı. Bizimle tartışmaya girmişti. Biz ne saygısız ne de edepsiziz ne duyduysak, neyi gördükse onu konuştuk, onu sorguladık. Aynı kişi aynı panelde beş dakika sonra konuşmasında ‘ Sayın Valim, dışardan gelen kayısı aslında bizim hakkımızda hayırlı oldu’ ifadelerini de kullandı. Biz bunlara göz yumamayız. Dışardan gelen Özbekistan ürünlerinin Malatya kayısısını içine karışmasına izin vermeyiz. O zaman da söyledik. Şimdi de söylemeye devam edeceğiz.”
Malatya'da kayısı fiyatlarının iki gün içerisinde ciddi artışlara gittiğini de belirten Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Yunus Kılıç, "Üreticiden 120 veya 130 liraya alınan ürün marketlerde 400 liraya satılıyordu. Bu mu adalet oluyor? Üretici bir yol boyunca emek veriyor, mazotu ilacı borca alıyor sen ondan ucuza al 400 liraya sat. Bunun neresinde adalet? Üreticiyi düşünen yok. İki günde şuan Malatya'da kayısı fiyatları 500 liraya ulaştı. Böyle giderse bin lirayı da görür. Ya sonrası ne olacak. Neymiş depolarda 50 bin tondan fazla kayıssımız zaten varmış. Ne yani bunu rantta mı çevireceğiz. Gerçi biz inanmıyoruz depolarda bu kadar stok olduğuna. Burada başka bir oyun dönüyor ama yakında o da ortaya çıkar. Yine Özbekistan kayısısına mı gözler çevrildi?" diyerek sözlerini tamamladı. Bu iddialar Malatya'da yeni bir tartışmayı ve sorunu gündeme getireceğe benziyor.