
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı zirai don ile ilgili yerinde incelemelerde bulunmak ve yetkililer ile bir araya gelip durum değerlendirmesi yapmak için Malatya’ya geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile zirai don yaşanılan bölgelerde incelemelerde bulunmak için harekete geçen Bakan’ın ilk durağı Malatya oldu. Malatya Valisi Seddar Yavuz, Belediye Başkanı Sami Er, siyasiler ve protokol tarafından karşılanan Bakan İbrahim Yumaklı selamlaşmanın ardından hemen kayısı bahçelerine yöneldi.
Bazı ilçelerde kayısı bahçelerini gererek bizzat kendisi inceleme yapacak ve üreticiler ile bir araya gelecek olan Bakan istişarelerde bulunacak. Yumaklı öğleden sonra ise Malatya Valilik binasında tüm paydaşların yer alacağı durum değerlendirmesi toplantısı yapacak.

"50 BİN TON KAYISI VAR!"
Malatya'da ilk incelemelerini yapan Tarım Bakanı Yumaklı kayısı bahçerlini gezip ürteici ile bir araya geldi. Burada bahçelerdeki zarar durumunu da inceleyen Bakan daha sonra basının karşısına geçerek ilk açıklamasını yaptı. Devlet olarak her zaman olduğu gibi üreticilerin yanında olacaklarını belirten Bakan, "Üreticimiz hiç endişelenmesin, zararlar karşılanacak. Hasar tespitleri için sahadayız. Tespit sonrası çözümlerde bulunacak. Sayın Cumhurbaşkabımızın açıkladığı gibi tüm zararlar karşılanacak" ifadelerini kullandı. Bakan İbrahim Yumaklı, Malatya'da ki yetkililerden aldığı bilgileri de açıklarken, "Pazarda zorlanmayacağız. Bu afet kayısı piyasasını Allaha şükür ettilemeyecek. Depolarda şuan 50 bin ton kayısı bulunmakta" dedi. Bakan İbrahim Yumaklı konuşmasında, Cumhurbaşkanı talimatı ile tüm birimlerin harekete geçtiğini, hasar tespit sonrasında ödemelerin yapılacağını belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Sayın Cumhurbaşkanımız da dün akşam belirtti. Ben de tekrar buradan söylemek istiyorum. Meyve gruplarında bütün meyve gruplarının hepsini saymayayım. Meyve gruplarında etkili oldu. Bazı yerlerde çok fazla etkili oldu. Bazı yerlerde çok az etkili oldu. Bir ilin içerisinde çok belli ürünlerde yüzde 80-90 etkili olduğu da oldu. Bir ilin içerisinde küçük küçük ama daha düşük oranlarda etkili olduğu da oldu. Bunların hepsi sağlıklı bir şekilde, düzgün bir şekilde hasar tespitlerinin yapılmasıyla mümkün. Bu zamana kadar olduğu gibi. 2014 yılında da benzer bir don hadisesi olmuş. Onun bundan farkı daha önceden olduğu için yani mart ayı gibi olduğu için Orada sebze gruplarına da etki etmiş ama şimdi sadece bu büyük oranda meyve gruplarına etki etmiş bir husus. 34 ilimiz şu andaki tespitlerimizle bunlardan farklı ölçülerde, farklı oranlarda etkilendi. Bundan önceki yıllarda da küçük küçük farklı farklı illerde bu olay olmuyor muydu? Oluyordu. Yani şimdi bunları da işin içerisine katarak Türkiye'de böyle bir kaotik ortamın oluşmasını gıda anlamında sağlamanın hiç kimseye faydası yok. Yani bu kişileri sorumluluğa davet ediyorum.

Buradan söylemek istiyorum. Değerli arkadaşlar, dün akşam Sayın Cumhurbaşkanımız açıkladı. Buna da bir açıklama getirelim tekrar hani detay anlamında. Sigortası olanlar yani tarım sigortasını yaptırmış olanlar tespit çalışmaları biter bitmez aynı Mersin, Adana, Hatay'da olduğu gibi derhal ödemeleri yapılacak. O tespit süreci bittiğinde. Bu bir takvim. Daha sonra Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı ancak sigortası olmayan üreticilerimiz için de bu ana kadar yapmış oldukları giderleri hesaplayarak onların bu yapmış oldukları maliyetlerini de karşılayacağız. Tespit, belirleme, sigortası olanlar için ödeme, sigortası olmayanlar için de hesaplama ve ondan sonra ödeme gibi bir takvimi uygulayacağız. Burada tarımsal üretim yapanlar için iklim değişikliğinin bundan sonra da öngörülemez hatta önlenemez etkilerinden uzak kalabilmek ve emeğin bir yıllık emeğin, bir dönemlik emeğin boşa gitmemesi için bunu garanti altına alacak olan tarım sigortasının önemini tekraren belirtmek istiyorum.

Burada bundan sonraki dönem içinde bütün yoğunluğumuzu bu işe vereceğiz. Ya 5 senede bir oluyor, 10 senede bir oluyor. Biz bunu yaptırmasak da olur dememek gerekir. Bir sefer olduğunda ortaya çıkaracağı hasar çok büyük oluyor. İkinci önemli hususta hâlihazırda şu anda Malatya'dayız. Kayısı ağaçlarında büyük oranda zarar var. Bunlar zaten bakıldığında da görülebiliyor. Ancak Bu ağaçların önümüzdeki sene de meyve verebilmesi için yapılması gerekenler var. Bunlarla ilgili de hem bakanlığımız, hem valiliğimiz, illerdeki valiliklerimiz de çalışmalara başladılar. Bu teknik bir çalışma, uzmanlık isteyen bir çalışma. Bu yönde de gayretimiz olacak. Yani sadece şu ana kadar olan oldu artık. Bundan sonrası için bu ağaçların tekrar verime dönmesi açısından bizler Çalışmamıza devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.
